Ugrás a tartalomra

Több mint ezren gyűltek össze a kispiaci vásártéren

A tizedik, jubileumi főzőversenyre gyűltek össze vasárnap délelőtt a kispiaci vásártéren a főzni és szórakozni vágyók.

A Nemzetek Főzőversenyére mintegy száz csapat jelentkezett, de a hagyományos vásárt is ma tartották a faluban.

Nemcsak az egész községből, de még Mohácsról is érkeztek vendégek a kispiaci főzőversenyre. Kerámia cserépedényekben főtt náluk a szalonnás bab. Likár Csaba, a mohácsiak főszakácsa szerint nem az a fontos mit főzünk, hanem hogy hogyan. „Cserépedényben, vagy fazékban, ugye agyagedényben fő a bab, és szabadtűzi ételfőzésről van szó. Régen a horvátok, a Mohácsra betelepült horvátok hozták magukkal ezt a szokást.”

A zsűrizést az idei évben is a Fehér Asztal Lovagrend nemzetközi tagjai végezték, akiknek nem volt egyszerű dolguk, hiszen több nemzet hagyományos ételei közül kellett kiválasztani a legjobbakat.

Bene Sándor, zsűritag, Magyarország: „Évről évre színesebb a felhozatal, évről évre finomabbak az ételek, és ami nagyon fontos valóban, ahogy a Varbai úr megálmodta, és elindította ezt a versenyt, célját szolgálja, hiszen Ukrajnától kezdve, Magyarországon keresztül, Felvidéken keresztül, Erdélyből is van egy-egy csapat, aki képviseli magát, és elhozták az ízeiket, ami nagyon fontos.”

A rendezvényt a helyi közösség és a Chef Vajdasági Hagyományőrző, Idegenforgalmi és Gasztronómiai Szövetség szervezte, a néptánctalálkozó pedig a Csoóri Sándor programnak köszönhetően jöhetett létre, amelyet az anyaországi Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatott.

Amellett, hogy az evés-ivás kapta a főszerepet, megrendezték a 8. Gyermek néptánccsoportok találkozóját is. Varbai András, főszervező, Kispiac: „Próbáljuk a kultúrműsorral is kicsikét, és most is szerintem a vajdasági kultúregyesületek lépnek fel, valamint próbálunk minél nagyobb sztárvendégeket hozni, ma a Lagzi Lajcsi lesz köztünk.”

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen