Ugrás a tartalomra

Több mint 100 versenycsapat az adorjáni Hurka- és Kolbászfesztiválon

A szervezők tízezer darab ingyen hurkát és kolbászt osztottak ki a fesztivál látogatóinak

A reggeli sűrű köd a versenyre jelentkezettek közül is csak három, Magyarország távolabbi részéből benevezett csapatot tántorított el a VII. Hurka- és Kolbászfesztiválon való részvételtől, a látogatók, a szórakozásra, kikapcsolódásra vágyók azonban nem ijedtek meg a ködtől. Hatalmas tömegekben érkeztek, ki saját kocsijával, ki társasággal közös kocsiban, ki szervezetten különbuszokkal. Délelőtt, amikor kisütött a nap és felszállt a köd, már vagy tízszer annyian tolongtak a fesztiválnak otthont adó Kontakt cég udvarán és környékén, mint amennyien az egész falucskában laknak.

A hurka- és kolbászkészítő versenybe nem kevesebb, mint 109 csapat nevezett be, tudtuk meg a fesztivált szervező Adorján helyi közösség elnökétől, Borsos Csabától, akinek az Adorján Művelődési Egyesület tagjai segítettek a szervezésben.

“Nagyon örülök neki, hogy ilyen sokan összejöttünk ismét. A 109 csapat magáért beszél. Magyarországról 13 csapat nevezett be, három sajnos visszalépett a köd miatt, de vannak részvevőink Romániából és Szlovákiából is, ami pedig Szerbiát illeti, mondhatom, hogy jöttek Pancsovától kezdve Muzslán és Szabadkán keresztül Zomborig szinte mindenhonnan. Egyesek állandó vendégeink, itt vannak az első fesztivál óta, mások később kapcsolódtak be, de jönnek rendszeresen, mert jól érzik itt magukat. Van aki kimondottan azért jön, hogy bemutassa, milyen hurkát és kolbászt készítenek az ő vidékükön, ugyanakkor megkóstolja más vidékek, más szokások szerint készült kolbászait, hurkáit is. Vonzó és értékes díjakat biztosítottunk a legjobbaknak, hisz a díjalap 600.000 dinárra rúg, ebből a fődíj, ami kétbarázdás ekéből és több kisebb ajándékból áll, 150.000 dinár értékű” - mondta Borsos Csaba.

A fesztivál hangulatát szinte le sem lehet írni. Volt ott minden: jókedv, kacagás, jóízű beszélgetések, nótázás, tánc, nagy találkozások, finomabbnál finomabb falatok, és itt tegyük hozzá, hogy a nagy rendezvénysátor alatti fa ágairól is füstölt kolbászok és sonkák lógtak, mindezt pedig csak tetézte az igen gazdag kirakodóvásár, amelyen rengeteg kézműves mutatta be kiváló termékeit. A vendéglátósok mindenről és mindenkiről gondoskodtak, étlen, szomjan senki nem maradt, aki pedig finom füstőlt hústermékeket akart vásárolni, válogathatott a szebbnél szebb sonkákból, kolbászokból és egyéb húsipari termékekből. A hagyományokhoz híven a szervezők az idén sem feledkeztek meg a látogatókról, hiszen nem kevesebb mint 8.500 kolbászt és 1.500 hurkát osztottak szét ingyen a vendégek között. Az egyébként is kiváló hangulatot csak fokozták a lakodalmas zenekarok, a Tornyosi Zsiványok, a Kikindai Vidám Fiúk, a Tresnjeváci Ászok, az oromhegyesi Nefelejts valamint az adai Homokóra, amelyek délelőtt fél 10-től a vidám magyar sztárpáros, Varga Feri és Balássy Betty délutáni fellépéséig felváltva húzták a talpalávalót.

Az adorjáni rendezvényen – mint eddig minden évben – rövid időre ma is megjelent Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke, aki örömmel konstatálta, hogy a fesztivál évről évre fejlődik.

“A Hurka- és Kolbászfesztivál most már kétségtelen, hogy Adorján illetve a magyarkanizsai község egyik brendjévé nőtte ki magát. Noha turisztikai kínálat tekintetében ma még nem jelent túl sokat, de hatalmas turisztikai potenciállal bír. Meg kell határozni, hogy ez a fesztivál a jövőben elsősorban idegenforgalmi rendezvény legyen vagy maradjon az itteni és környékbeli emberek, a disznóölés hagyományát és a disznóöléskor szokásos ételeket kedvelők részére szervezett manifesztáció. Azt hiszem e kettő között meg kellene és meg lehetne találni az egyensúlyt, az viszont már most nyilvánvaló, hogy a fesztivál folyamatosan fejlődik és továbbra is őrzi a falusi disznótorok, de a hajdani disznóölések hangulatának hagyományát is” - nyilatkozta Pásztor.

A VII. Hurka- és Kolbászfesztivált két ismert magyar sztár fellépésével zárult. Elsőként Lagzi Lajcsi szórakoztatta az egybegyűlteket, majd az Irigy Hónaljmirigy koncertje tette fel a pontot a fesztivál programjára.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Bödő Sándor
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen