Ugrás a tartalomra

Több, mint 10 millió dinárral támogatta a mezőgazdasági termelőket Topolya önkormányzata

Több mint 3 millió dinárral növelte Topolya önkormányzata a mezőgazdasági termelők támogatását a tavalyi évhez viszonyítva, így az összeg idén 10 millió 450 ezer dinárt tett ki.

Mintegy 500 kérelem érkezett, ma kilencven termelővel és állattenyésztővel írta alá Kislinder Gábor polgármester a támogatási szerződéseket az KKT üléstermében. A pénzt a mezőgazdasági program keretében az állami földek bérbeadásából biztosította az önkormányzat.

Jó állapotban van Topolya határában a sűrűvetés valamint a repce is jól fejlődik. A gazdák abban reménykednek, hogy az előttünk álló időszak nem lesz olyan száraz, mint az idei év, mely nagy károkat okozott úgy a szántóföldi növénytermesztésben, mint az állattenyésztésben. Az önkormányzat különböző támogatásokkal, illetve a támogatás keretének növelésével igyekszik segíteni a gazdákat.

Topolya községet az átlagnál jobban sújtotta a nyári aszály. A termelők veszteséges évet könyvelhettek el, így a tavaszi vetés, műtrágyázás költségeit is nehéz előteremteni. A bácskossuthfalvi Sétáló János biztosítási költségek megtérítésére pályázott. „Tesszük a többihez és gyűjtsük újra a pénzt. Tavaszra vagy még az őszre is a műtrágyát és a magokat meg kell venni.”

Hitelkamat támogatására és állatorvosi költségek megtérítésére pályázott Kelemen Lajos topolyai sertéstenyésztő. „Minden segítség jó, mivel elég nagy szárazság volt, a takarmánnyal is gondban leszünk egész évben, mert a jószágtartást is felére csökkentettük. Reméljük, hogy nem lesz még egy ilyen aszályos év.”

Idén törzskönyvezett kosok beszerzését is támogatták a mezőgazdasági program keretében. Az így a megspórolt pénzt az állatok takarmányozására tudják fordítani, mondta Kalmár Károly zentagunarasi juhtenyésztő. „A száraz esztendő nagyon megviselt bennünket. A hereszéna, a kukorica és az árpa valamennyit termett, de más nem, és ez megviselt bennünket. A község oldaláról ez nagyon sok támogatás. Ezt a pénzt az állatok takarmányozására is fordíthatjuk.”

A bajsai Szép István fóliás és üvegházas növénytermesztő a kölcsöne kamattámogatására és a piaci asztalok bérleti díjának társfinanszírozására is pályázott. „Majd négyezer dinárra jön ki két asztal egy hónapra. Most lesznek az árverések az asztalokra. Évente elég szép összeg kijön, most ez tizenkétezer dinár. Már ez is valami, látszik, hogy megindult valami a mi községünkben is.”

A kistermelőknek eredetileg szánt 10 millió dinár 3,1 millióval több, mint a 2016-ban kiosztott összeg, amit további 450 ezerrel megnöveltek, annak érdekében, hogy minden pályázó kaphasson támogatást. Kislinder Gábor, polgármester, Topolya: „500 kérvény van, ami egy kis módosítást igényelt a költségvetés kapcsán. Nem nagy összeg a 450 ezer dinár és a bizottság javaslatára úgy döntöttünk, hogy mindenképpen tegyük hozzá ezt az eszközt. Mindenki, aki eleget tesz a feltételeknek, azt részesítjük támogatásban.”

A hat különböző támogatási kategóriától függően tizenkétezertől harmincezer dinár értékben kaptak segítséget a gazdák, több kategóriában is pályázhattak. A jövő hét folyamán a további négyszáz pályázóval is aláírják a támogatási szerződést.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét