Ugrás a tartalomra

Tízmillió gazdaságfejlesztésre

Milyen támogatásokat nyújtanak Magyarkanizsán?

Eddig tízmillió dinárt költött a magyarkanizsai önkormányzat az idén a gazdaság fellendítésére. Fejsztámer Róbert, az önkormányzat gazdasági, pénzügyi és fejlesztési főosztályának vezetője számolt be az idei pályázatokról, támogatásokról, amelyek főként a termelés hatékonyságára és a munkahelyek létesítésére, illetve a meglévők megtartására irányultak.

– Az önkormányzat a 2015. év elején 15-15 millió dináros fejlesztési tételt különített el a gazdaságra és a mezőgazdaságra, ez mintegy 50%-kal magasabb az előző évekhez képest. Az idén például a közmunkaprogramot teljes egészében az önkormányzat finanszírozta, erre a célra 4,5 millió dinárt költött – mondta Fejsztámer.

Az önkormányzat jelenleg nyitott pályázata a mikro-, kis- és közepes vállalkozók számára elérhető, ahol a bankok részéről jóváhagyott bármilyen fajtájú hitelek kamatköltségeire, az üzleti tevékenység előmozdításához szükséges tárgyi eszközök beszerzésére, valamint a nemzetközi szabványok bevezetésének, tanúsításának, kockázatbecslési aktus kidolgozásának költségeire fordítható eszközökre pályázhatnak. Ennek a keretösszege 3 millió dinár, és július 13-án zárul a pályázat.

Ezenkívül már két program beindult, egyik a jogi és pénzügyi szaktanácsadás biztosítása a vállalkozóknak: az Önálló Vállalkozók Egyesületének épületében ingyenes előadások és szaktanácsadás folyik. Erre a célra 380 ezer dinárt költött az önkormányzat, valamint további 170 ezer dinárt a vállalkozói és pénzügyi ismeretek oktatására a helyi Beszédes József-középiskola tanulói számára. Ezenkívül a civil szervezetek számára kiírt pályázaton 600 ezer dinárt hagyott jóvá az Önálló Vállalkozók Egyesületének.

Arra a kérdésre, hogyan tudja az önkormányzat felmérni, hogy a szétosztott pénz beváltja-e a hozzá fűzött reményeket, a főosztályvezető elmondta:

– A pályázatok kiírását megelőzően interjúkat készítettünk helyi vállalkozókkal, hogy megtudjuk, nekik mire volna szükségük a megmaradáshoz és a fejlődéshez, s eleve ezek alapján dolgoztuk ki a támogatásokat. Természetesen aki a pályázatokon részt vesz, annak ki kell töltenie egy kérdőívet is, amely majd a mi munkánkat segíti, hogy mennyiben volt sikeres a program, és egyben képet kapunk a jövőt illetően is, hogy az önkormányzat milyen irányban gondolkodjon a pénz odaítélésében.

Többi hír