Ugrás a tartalomra

Tízmillió dinár a topolyai ipari park fejlesztésére

A tartomány társfinanszírozással segíti a keleti kerülőút kiépítését

A tartományi gazdasági, foglalkoztatási és a nemek egyenjogúságával foglalkozó titkárság november 6-án írta ki pályázatát az önkormányzati ipari parkok infrastruktúrájának fejlesztésére. A pályázat által előirányzott összeg 30 millió dinár volt, a munkát pedig a tartomány és az önkormányzatok közös finanszírozási programok révén, vagyis társfinanszírozással végzik el. Az infrastrukturális fejlesztés alatt az út- és a vízhálózat kiépítését, az áramellátást, a szennyvízelvezető rendszer kiépítését értik, természetesen efféle projektumokra lehetett pályázni.

A pályázatra 23 vajdasági önkormányzat küldte be pályaművét, és közülük kilenc – Fehértemplom, Topolya, Ürög, Kúla, Kishegyes, Inđija, Belcsény, Palánka és Ada önkormányzata – részesül támogatásban.

– Vajdaságban jelenleg 39 önkormányzat területén van kiépített és kifejlesztett ipari park. Az ipari parkok infrastrukturális fejlesztés ugyanis közvetlenül hozzájárul a beruházások idevonzásához, hiszen ha már van meglévő zöldmezős beruházási lehetőség, mely minden infrastrukturális feltételnek eleget tesz, akkor sokkal könnyebb meggyőzni a befektetőket is. A tartományi kormány azzal, hogy társfinanszírozást vállalt a már meglévő projektumok megvalósításában, az önkormányzatok további gazdasági sikeréhez szeretne hozzájárulni – mondta Juhász Bálint tartományi gazdasági, foglalkoztatási és a nemek egyenjogúságával foglalkozó titkárhelyettes.

Topolya község a szóban forgó pályázaton 10 millió dinárt nyert. Hogy mit jelent ez számára, Kislinder Gábort, az újonnan megválasztott polgármestert kérdeztük.

– Örömünkre szolgál a tízmillió dinár, hiszen nem titok, épp Topolya község kapta a legnagyobb összeget. Ebben a döntésben látok némi logikát is, hiszen Topolya a kishegyesi és a szabadkai ipari park között terül el, és ezt a hármat a közeljövőben akár egységesíteni is lehetne. Tudniillik, az ipari park Topolyán útburkolat hiányával küszködött, a szóban forgó projektum pedig a keleti kerülőút befejezését szolgálja. Eddig a köztársaság 28 millió dinárt, Topolya önkormányzata pedig 23 milliót ruházott be, és a nemrég elnyert tízmillió dinár tartományi támogatás nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a projektum minél előbb megvalósuljon – mondta a polgármester.

A topolyai ipari parknak már van négy „lakója”. Az egyik fémfeldolgozó, a másik szivacsmegmunkáló üzem, valamint a francia Lohr vállalat és a Krivaja mezőgazdasági birtok. Ha a szóban forgó úthálózat kiépülne, sokkal többet tehetnénk a község foglalkoztatása terén is. Jelenleg mintegy 60 személy van munkaviszonyban az ipari parkban – tette hozzá Kislinder Gábor.

A topolyai ipari park mintegy 30 hektáron terül el, az önkormányzat tulajdonában van, a város központjától két kilométerre, az Újvidéket Szabadkával összekötő autóúttól pedig másfél kilométerre. Az ipari park szabadon álló területeinek négyzetmétere 2,5 euró, és a környék egyik legjutányosabb árának tekinthető.

A topolyai ipari parkban immár elkészült a trafóállomás, a vízvezetékhálózat, csupán a szennyvízelvezetés a gyenge láncszem, de ez a gond is megoldható ülepítőmedencék segítségével, tehát minden ipari technológiai folyamat elvégezhető az ipari parkban – mondta Kislinder Gábor.

Szerző (Forrás)
kz, Magyar Szó Fotó:Ótos András
Többi hír