You are here

58 éve, november 26-án alakult meg Kishegyes Község, Kishegyes, Bácsfeketehegy és Szikics településekből. Szerbia legkisebb községe ma díszüléssel ünnepelt.

Az ülésen a község legfontosabb projektjeikről is beszámoltak, valamint testvérönkormányzati szerződést kötött Kishegyes és a magyarországi Gádoros Nagyközség önkormányzata. Szűgyi István, a Községi Képviselő-testület elnöke és a kishegyesi származású Maronka Lajos, Gádoros Nagyközség polgármestere látta el kézjegyével a testvérönkormányzati szerződést. Maronka Lajos, polgármester, Gádoros Nagyközség, Magyarország: „2006-ban sikerült Kishegyes és Gádoros plébániáit, katolikus egyházközségeit testvéregyházközségi kapcsolatra emelni, tehát már van egy mag, amiből kiindulunk, és boldogan mondom, hogy jó tíz évre rá, pontosan tizenegyre, sikerült, hogy Gádoros Nagyközség önkormányzata és Kishegyes Község hivatalosan is testvértelepülési kapcsolatot létesítsen.”

Az emberi kapcsolatok, a kultúra és az oktatás területén kívül komoly gazdasági vonatkozása is lesz az együttműködésnek. Szűgyi István, elnök, KKT, Kishegyes: „Úgy éreztük, hogy itt az alkalom, hogy uniós kapcsolataink is legyenek, nem titkolt terveink, hogy uniós forrásokat, pályázatokat az önkormányzat meg tudjon támadni, magyarul mondva, tudunk pályázni, ennek legalapvetőbb feltétele, hogy legyen testvértelepülési vagy testvérönkormányzati szerződésünk.”

A díszülést a község magyar, szerb és a montenegrói kultúregyesületeinek előadása tette ünnepélyessé. A községben megvalósult projektekről, eseményekről kisfilmet mutattak be. Marko Lazić polgármester kiemelte, elkészültek a szennyvíztisztító kiépítésének tervei. „A következő évi befektetésektől azt várjuk, hogy elkészüljön a szennyvíztisztító, hogy elkezdjük a fő gyűjtőegység kiépítését. Szeretnénk a teljes vízvezetékrendszert is kicserélni Kishegyes Község területén.”

A díszülésen részt vett Szász Krisztián, a belgrádi magyar nagykövetség másodtitkára, a testvér- és szomszédos önkormányzatok delegációi, tartományi szervek küldöttségei, intézmények képviselői és az egyházi vezetők.

 

 

Szerző: 
Pannon RTV