Ugrás a tartalomra

Tervszerű, dolgos év

Ceglédi Rudolf zentai polgármester évértékelője

Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere a 2017 legfontosabb eseményeit, jellemzőit összefoglaló évértékelő beszédében úgy fogalmazott, hogy tervszerű, dolgos és sikeres évet zártak.

Elmondta, hogy a hozzájuk tartozó intézmények, közvállalatok működését szavatolni tudták, a munkájukban fennakadás nem történt, és ezt a lakosság is tapasztalhatta.

A civil szervezetekre térve hangsúlyozta, hogy azok az idén új pályázati rendszerbe kerültek, és olyan fontos intézmények működtetése is, mint a népkonyha, a tűzoltótestület vagy a fogyasztóvédelmi központ, pályázat alá esett.

– A működtetésükhöz kért pénzt folyamatosan megkapták, így a munkájukban nem volt fennakadás, ami a kisebb civil szervezetekre is vonatkozik. Sporttevékenységre a sportstratégiában előirányzott összeget előteremtettük, a sportcsarnok fenntartását pedig külön finanszírozással oldottuk meg, és a létesítményt a klubjaink jelentős része bérmentve használta. Az elnyert pályázatokat határidőre teljesítettük, és jelentős beruházásokat vezettünk le. Ez nagyon fontos, hiszen ez az alapja annak, hogy az elkövetkező években is sikeresen tudjunk pályázni.

A fejlesztések terén több mint 250 millió dinár értékű projektumot valósítottunk meg. A legfontosabbak ezek közül, hogy a Kertek helyi közösségben több utcában csatornáztunk, ugyanígy a Centar–Tópart helyi közösségben, ahol ezek után nem maradt utca csatornahálózat nélkül. A szennyvíztisztítónál található szivattyúállomásunk komplett felszerelését elvégeztük. A Tornyosi úton a kerékpárút harmadik fázisát is befejeztük az év elején.

Az egészségházunk igen rossz állapotban volt, és annak felújítása közel negyvenmillió dinárból valósult meg, a munkálatok hamarosan be is fejeződnek. Fontos lépés volt az is, hogy a kaszárnya felújításának harmadik fázisát befejeztük, és az épületet a Történelmi Levéltár, valamint a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet rendelkezésére bocsátottuk.

Folyamatos volt a mezőgazdaság támogatása, így a dűlőutak rendezése, és kiemelném, hogy a falusi helyi közösségeknek földgyalut vásároltunk. Decemberben adtuk át Kevi-Buránysornak ezt a gépet, a korábbi években Felsőhegy és Tornyos kapott, és ezzel a falusi helyi közösségek számára nemcsak a dűlőutak rendezését, de a hóeltakarítási lehetőséget is megteremtettük a településeken. Az idei aszályos évben rekordmennyiségű pályázati összeget, közel 18 millió dinárt fordítottunk a mezőgazdasági termelők támogatására. Ezzel is enyhítettük az aszály okozta károkat.

Fontos, hogy idén be tudtuk fejezni az emléktemplomot, a kamarateremmel pedig a kulturális élet érdekes színfolttal bővült, új lehetőségek nyíltak.

Az idegenforgalomhoz kötődik, hogy a városháza tornyában még egy emeletet alakítottunk ki a Budavári Önkormányzattal, az Emberi Erőforrások Minisztériumával és a Nemzetpolitikai Államtitkársággal karöltve. Így egy zentai csata kiállítással bővítettük a turisztikai kínálatunkat: a megnyitása óta több mint 500 vajdasági diák látogatott Zentára, hogy megismerkedjen a csata történetével.

Az oktatás terén kiemelném a November 11-e iskola tornatermének a felújítását, valamint a gimnáziumhoz történő hozzáépítést, mely február végére fog befejeződni. Ennek köszönhetően hat új tanteremmel és étkezdével bővül az épület. Jövőre befejezzük a Thurzó Lajos iskola felújítását. Az első 15 millió dinárhoz előreláthatólag további 30 millió dinárt sikerül biztosítanunk, tehát a régi szárny teljes felújítására és a sportpályák korszerűsítésére is sor kerül.

A tervszerű munka eredménye, hogy jövőre kezdődik a gimnázium épületének teljes felújítása. Ez 169 millió dináros beruházás. Először nyertünk szerb–román IPA-pályázaton egy projekttel, amely 31 millió dinár értékű, és ennek keretében a Jézus szíve templomban már az idén koncerteket tartottunk, jövőre pedig a templom fűtésének, hőszigetelésének és az orgona fűtésének megoldására kerül sor.

Sikerként értékelem, hogy nagyon sok rendezvényünk volt ebben az évben, ha összeszámolnánk, mind közül a városnapi ünnepséget emelném ki, hiszen akkor látogatott el hozzánk Magyarország és Szerbia államfője, akik hivatalosan nálunk találkoztak először, ezzel is emelve a zentai csata évfordulójának fényét. Az idei évünk azt bizonyította, hogy a jövőben a turizmussal is többet kell foglalkozunk, hiszen az idén minden eddiginél nagyobb jövedelmet valósítottunk meg a turisztikai illetékből. Ez az illeték négy évvel ezelőtt 1,8 millió dinár volt, idén pedig elérte a 3 milliót, és úgy érezzük, hogy ezen a téren még nagyon nagy lehetőségeink vannak.

Idén fogadta el a szerb kormány a hőerőtelep kiépítésére vonatkozó tervünket, amely jövőre 200 millió dináros beruházást jelenthet számunkra, ezáltal végérvényesen nyugvópontra tudjuk tenni a távfűtés ügyét.

Mindent összevetve, a projektjeink az elmúlt évekhez viszonyítva idén valósultak meg a legnagyobb százalékban, így elmondhatjuk, hogy sikeres évet zárunk – összegezte Ceglédi Rudolf.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, hhá
Többi hír