Ugrás a tartalomra

Tepertőfesztivál Muzslyán

Egyre ritkábbak a disznóvágások, ami növeli az érdeklődést ennek a hagyománynak a megőrzését célzó rendezvények iránt. Nem véletlen, hogy több százan jöttek el a 9. Muzslyai Tepertőfesztiválra szombaton.  A tepertősütő versenyen 57 csapat vett részt, de a déli órákban már sorba kellett állni a friss falatokért.

A rendezvény a hagyományok újjáélesztését szolgálja, de azért is fontos, mert megmozgatja a kisközösséget, színfoltot visz a mindennapok sivárságába, találkoznak az emberek egymással. 
– Ebben az egész folyamatban azt látom, hogy a vajdasági magyar közösség élen járó. Megmozgatja a saját közösségét, a magyar közösséget. És nem csak a magyar közösséget. Itt Muzslyán is ezt látjuk. Minden alkalommal tömeges a rendezvény, végül is magyarok mozgatják, magyarok csinálják, de itt vannak a velünk együtt élők is. És azt látom, hogy többé-kevésbé mindenki a sajátjának érzi. Nincs is ettől szebb – nyilatkozta Pásztor István, a VMSZ elnöke, aki Czikajlo Gergelynek, Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzulja kíséretében járt a rendezvényen.

A látogatók házilag készített ételek és italok bőséges kínálatából válogathattak, a disznótori ételektől a birkapaprikáson át a tejfölös lángosig. Kísérőrendezvényként nem maradt el a télűző farsangi felvonulás sem.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K. I.
Többi hír