Ugrás a tartalomra

Temerinben is nagy károkat okozott az aszály

Nagy károkat okozott a nyári hónapok szárazsága Temerinben is, ezért a helyi önkormányzat bizottságot alakított az aszálykárok felmérésére.

A mezőgazdasági minisztérium a zsablyai, szenttamási és óbecsei községeket már aszálysúlytotta területekké nyilvánította, ám a terület középpontjában levő Temerin községet még nem. A képviselő-testület múlt pénteken megalakította az elemi csapások által okozott kárfelbecslő bizottságot, amely már kedden és szerdán felmérte a községhez tartozó mezőgazdasági területek állapotát – mondja Tóth László agrármérnök. A bizottság tagja elmondta azt is, hogy a szójánál több mint 60, a kukoricánál 50, míg a cukorrépánál 40 százalékos a kár.

Az önkormányzat az aszálykárok felbecslése mellett ajánlatot is kért a bizottságtól arra, hogy miként lehetne segíteni a helyi gazdákon – tudtuk meg Pásztor Róberttől. A képviselő-testület elnöke szerint felmerült annak a lehetősége, hogy a gazdák támogatást kapjanak az őszi munkálatokra, illetve csökkenteni lehetne a vagyonadót és a lecsapolási illetéket.

A károk nagysága azonban felülmúlja a helyi önkormányzat által biztosítható támogatási lehetőségeket, így mindenképp szükség lenne állami segítségre is – tette hozzá a képviselő.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír