Ugrás a tartalomra

Tartományi vezetőkkel tárgyaltak a földművesek

A vajdasági mezőgazdasági szervezetek képviselői sürgetik, hogy mielőbb oldják meg a mezőgépekhez csatlakoztatható, nem regisztrálható munkaeszközök kötelező regisztrációja miatt kialakult problémákat. Állításuk szerint a rendőrség szabálysértési díjakat szab ki rájuk a regisztráció hiánya miatt, holott az nem is lehetséges – írja a Beta.

A mezőgazdászok ma Pásztor István tartományi házelnökkel meg Ladislav Tomićtyal, a tartományi parlament mezőgazdasági bizottságának elnökével tárgyaltak, s kifejtették, az előírások szerint regisztrálni kell az olyan csatlakoztatható mezőgazdasági munkaeszközöket is, mint amilyen a borona vagy a trágyázógép, holott ezek esetében nem lehet műszaki ellenőrzést, sem pedig bejegyzést végezni.

Leszögezték, a tavaszi mezőgazdasági munkálatok megkezdése előtt mindenképp rendezni kell ezt a „logikátlan és abszurd helyzetet”, amely miatt a mezőgazdászokra büntetéseket szabnak ki, holott az előírt regisztráció nem lehetséges – áll a tárgyalás után kiadott közleményben.

Pásztor István kifejtette, mivel feloszlatták a szerbiai parlamentet, jelen pillanatban nincs mód a törvények módosítására, de a probléma megoldható a gépjárművek és pótkocsik felosztásáról szóló szabályzat módosításával.

Hozzátette, kérni fogja, hogy az illetékes minisztérium információkat és értelmezést adjon az ügyről, illetve azonnal reagáljon is.

A mezőgazdászok kifogásolták az adóhatóságnak azt a rendelkezését is, amely szerint jelzálogba kerül mindazoknak a földterülete, akiknek nem áll módjában fizetni a nyugdíj- és egészségbiztosítást. Pásztor azt mondta, ez egy olyan komoly probléma, amit rendszerszinten kell megoldani, ellenkező esetben tarthatatlanul nehézzé válik az érintett gazdák szociális helyzete. Kijelentette, kérelmezni fogja, hogy az adóhatóság találjon megoldást arra, hogy véget vessenek a kényszerű megfizettetésnek a gazdák esetében.

Március 31-éig tart a földműves gazdaságok regisztrációja

A szerbiai mezőgazdasági minisztérium továbbította a gazdáknak a földművesgazdaságok regiszterébe való 2014-es bejegyzéshez szükséges formanyomtatványokat. A regisztrációs határidő március 31-e, írja a Tanjug.

Dragan Glamočić mezőgazdasági miniszter kérelmezte a pénzügyminisztériumtól, illetve az államkincstártól, hogy minden érintett intézmény segítse a polgárokat a formanyomtatványok kitöltésében, hogy így felgyorsuljon a regisztrációs folyamat és elkerüljék a hosszú sorok kialakulását, de hasonló kéréssel fordult a mezőgazdasági szervezetekhez és a községek mezőgazdasággal foglalkozó irodáihoz is.

Szerbiában jelenleg 145 helyen regisztrálhatják gazdaságaikat a földművesek, s tavaly mintegy 250 000 gazdaságot jegyeztek be. Maga a regisztrálás alapvető feltétele a különböző eszközöknek az agrárköltségvetésből történő lehívására, emlékezetet a mezőgazdasági minisztérium.

Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto