Ugrás a tartalomra

TARTOMÁNYI KÉPVISELŐHÁZ - A nők egészségéért

Európában a harmadik leggyakoribb megbetegedés a méhnyakrák

A nők egészségvédelmének intézményi támogatása volt a témája annak a tanácskozásnak, melyet a Női Parlamenti Hálózat szervezésében tartottak kedden Vajdaság AT Képviselőházában, többek között köztársasági és tartományi képviselőknek, önkormányzati tanácsnokoknak, az illetékes tartományi titkárságok tagjainak és egészségügyi intézmények képviselőinek a részvételével.

Erdély Lenke, a Női Parlamenti Hálózat koordinátora megnyitójában az együttműködés, a hálózatépítés, a kölcsönös támogatás fontosságát hangsúlyozta, dr. Ivanka Savić, a tartományi egészségügyi titkár helyettese pedig ismertette a tartományi alapítású egészségügyi intézmények számára kidolgozott támogatási rendszert, valamint a nők egészségét szolgáló programokat. Kiemelte, hogy a vajdasági nők egészségi állapotára vonatkozó adatok szinte minden tekintetben lesújtóak, különösen sok a rákos megbetegedés.

Ezt támasztotta alá dr. Ács Erzsébet, a vajdasági Közegészségügyi Intézet munkatársa, aki beszámolt a méhnyakrákkal kapcsolatos kutatási eredményekről. Ez Szerbiában a negyedik, Európában pedig a harmadik leggyakoribb megbetegedés.

A felszólalók között volt Mia Strajin, a nemi egyenjogúsági tanács elnöke is, aki a nők egészségvédelmét elősegítő, követendő támogatási modellekről beszélt. Bejelentette, hogy az általa vezetett testület megszervezi a nők mammográfiás vizsgálatát, amelyre majd bárki jelentkezhet, függetlenül attól, hogy van-e egészségügyi biztosítása. 

A Női Parlamenti Hálózat szervezésében tartott konferencia résztvevői határozatokat is elfogadtak: egyebek között arra szólították fel az önkormányzati, tartományi és köztársasági vezetőket, hogy tevékenyen járuljanak hozzá a nők egészségvédelmének fejlesztéséhez, különös tekintettel azokra a kis településekre, melyek távol vannak az egészségházzal is ellátott falvaktól – olvasható egyebek között a Női Parlamenti Hálózat közleményében.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, te