Ugrás a tartalomra

Szükség van a bölcsődékre

Vajdaságban számos olyan óvoda van, ahol működhetne bölcsőde, de mégsem kínálnak ilyen ellátást.

A szülők igényelnék ezt a szolgáltatást, mert munka mellett sok családban nem megoldható a kisgyermekek felügyelete. Pásztor István, a VMSZ elnöke arról beszélt a Pannon RTV-nek, hogy a magyar kormány által támogatott óvodafejlesztési program keretében a bölcsődék is megújulhatnak.

A vevőknek kiadott számlákat számolja át munkahelyén Mészáros Csilla. A csantavéri fiatalasszonynak egy 16 hónapos kislánya van. Azt mondja, szívesen járatná gyermekét bölcsődébe, ha működne ilyen intézmény a faluban.

Mészáros Csilla, közgazdász, Csantavér: „Dadushoz visszük a kicsi lányt, de nagyon sokat segítene, ha itt Csantavéren is lenne egy állami bölcsőde ahová el tudnánk őt vinni.”

 

A Hunyadi János Általános Iskolában több olyan pedagógus is dolgozik akinek jól jönne, ha ismét működne a bölcsőde a faluban.

Juhász Kozma Szuzanna, tanár, Csantavér: „Amikor újra munkába álltam, komoly fejtörést okozott, hogy hogyan tudnánk elhelyezni a kislányunkat, hogy kinek a felügyeletére tudnánk rábízni, mivel a szülők, nagyszülők sajnos nem tudnak nekünk segíteni.”

A gyermekek fejlődése szempontjából is jó, ha már kis korban közösségben nevelkednek.

Gedei Izabella, tanítónő, Csantavér: „A gyerekek egymástól sokkal több mindent megtanulnak mint tőlünk szülőktől, illetve a felnőttektől. Máshogy játszik két gyerek egymással. Más módon kommunikál, sokkal több mindent hamarabb el tud sajátítani, mint hogyha azt egy felnőttel együtt végeznék el.”

 

Az iskola vezetősége nyitott lenne arra, hogy bővítsék az Hunyadi János Általános Iskola Bóbita óvodájának a tevékenységét és a legkisebbeket is tudják fogadni.

Szabó Gábor, igazgatóhelyettes, Hunyadi János Á. I., Csantavér: „Az iskola mellett dolgozik egy óvoda. Három csoporttal dolgozunk. Ezek iskolaelőkészítő tagozatok. Ennél fiatalabb korosztályt nem tudunk foglalkoztatni. Mindenképpen az gondoljuk, hogy van rá igény a faluban. Ezt már többször is jelezték.”

A magyar kormány támogatásával megvalósuló Kárpát-medencei óvodafejlesztési programmal a bölcsődék helyzetén is lehet javítani - mondta kedden Pásztor István a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című reggeli műsorában. „A fiatalok itt tartása szempontjából egyrészt a fizetés nagyon fontos, a pénztárca vastagsága nagyon fontos. Legalább annyira fontos az, hogy a gyerekeket biztos helyen tudják, hogy valaki foglalkozzon velük akkor, amikor ők dolgoznak. Úgyhogy ilyen szempontból ezt én stratégiailag fontosnak tartom.”

A magyar kormány 2016 decemberében indította el az óvodák, bölcsődék, iskola-óvoda komplexumok, kapcsolódó köznevelési intézmények és környezetük építését, felújítását. A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program első ütemében 2018 végéig legalább 70 új óvoda épül, több mint 200 óvoda esetében lesz bővítés és felújítás, valamint több mint 1500 magyar sarok kialakítására lesz mód.

 

 

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen