Ugrás a tartalomra

Színvonalas évad, humorosabb előadásokkal

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház egy jótékonysági koncerttel zárja az évadot, amely pénteken 20 órától lesz

Rutkai Bori és a Specko Jedno pénteken 20 órakor kezdődő jótékonysági koncertjével zárul a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház évada.

A koncerttel egy agytumorral küzdő gyermeken próbálnak segíteni.

Urbán András, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a belépő 200 dinárba kerül, de segíthetnek azok is, akik nem jönnének a koncertre. Tetszőleges összegért ún. segítőjegy, ezer dinárért támogatói jegy váltható. A színházigazgató az évadot is értékelte:

– Szakmai értelemben szerintem ez az évad volt a legszínvonalasabb, a repertoárunk pedig most tartalmazta a leghumorosabb előadásokat. Négy új produkciót játszottunk, ezek a Pass-port Szeged, avagy Maga az ördög, a Pass-port Európa, a Keszég László rendezte Vojáger és Az ember komédiája Sziveri-előadás, amelyet Táborosi Margaréta állított színpadra.

A 2006 óta létező Desiré villamosa projektumunk, támogatások nélkül ugyan, de továbbra is működött. Keretében Varga Heni tartott mozgás műhelymunkát, és a Nyári Mozi Színházi Közösség, Réti Anna, valamint Varga Heni előadásait is itt láthattuk, akárcsak a magyarkanizsai Gondolat-Jel Társulat vendégjátékát, továbbá Simon Grabovac könyvbemutatóját. Ebben az évadban Béres Márta Bodrogvári-díjat kapott Szabadka várostól, továbbá sok fesztiválon megfordultunk.

Játszottunk Szegeden, Miskolcon, részt vettünk a BITEF-en, a ljubljanai Ex Ponto és a szarajevói Mess fesztiválokon, Kolozsváron az Interferenciákon, úgyhogy bejártuk a régiót. Határon belül Nagybecskereken, Óbecsén és Pancsován játszottunk, a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával pedig a Béres Márta One-girl show tizenhárom településre jutott el.

Ebben az évadban tartottuk meg a negyedik Desiré fesztivált, amely az Apolitika címet viselte. Szerintünk ez a fesztivál az eddig legjobban megszervezett volt annak ellenére, hogy nehéz anyagi körülmények között jött létre – mondta, és a színház pénzügyi helyzetére is kitért.

– Ez az évad sajnos arról is szólt, hogy megpróbáltuk azokat az adósságokat rendezni, amelyek a késve érkezett támogatások miatt halmozódtak fel, vagy azért, mert nem akkora összeget kaptunk, amekkorára számítottunk.

Viszont folyamatosan pályázunk, és úgy tűnik, hogy mindent sikerül lefedni az új évadra. Sajnos a Desiré fesztiválnak tovább csökkent a költségvetése. A várostól már csak két és fél millió dinárt kap. Ez csupán egyharmada a kezdeti költségvetésnek, ami megegyezik ugyan a tavalyi összeggel, de azóta megnövekedtek a költségek.

A többi támogatással együtt a fesztivál költségvetése négymillió dinár, ami nagyon kevés, de természetesen ennek ellenére is igyekszünk színvonalas rendezvényt szervezni – hallottuk, majd a nyári és a következő évadról is szó esett.

– Hamarosan Kisvárdára megyünk Az eredeti Hamlet és Béres Márta One-girl show előadásokkal, utóbbival július 6-án a zimonyi monodráma- és pantomimfesztiválon is részt veszünk, 20-án pedig a Thealteren játsszuk Az ember komédiáját.

Az új évadra ismét tervezzük a Show Case ún. házi minifesztiválunkat, továbbá újból elővennénk Tolnai Ottó Kisinyovi rózsáját, ezúttal a mozgásra és a látványra helyezve a hangsúlyt. Támogatásfüggő ugyan, de tervezzük színpadra állítani Lovas Ildikó Spanyol menyasszony c. regényét is – ismertette a terveket, a továbbiakban pedig arról számolt be, hogy a Magyar Nemzeti Tanács átveszi a színház alapítói jogainak felét.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Lukács Melinda