Ugrás a tartalomra

Színház mindenkinek

III. Teátrumi Napok – Zentai Magyar Kamaraszínház, február 20–24.

Pénteken sajtótájékoztatót tartottak a Teátrum Neked! III. Zentai Teátrumi Napok rendezvénysorozatról, amely a Magyar Teátrumi Társaság és a Zentai Magyar Kamaraszínház közös szervezésében valósul meg. Perpauer Attila, a községi tanács művelődéssel és oktatással megbízott tagja kifejtette, hogy ez a fesztivál nem csupán Zentának, hanem a teljes délvidéki magyar közösségnek kiemelkedő rendezvénye. Dicséret jár érte a kamaraszínháznak és Wischer Johann igazgatónak a több, mint tízéves munkájukért, mellyel magas színvonalra emelték a délvidéki színjátszást.

Wischer Johann, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója elárulta, hogy idén ötnaposra bővült az ingyenes fesztivál, mely a szokásos módon a legkisebbektől kezdve minden korosztályt megszólít, igyekezvén tartalmas és igényes szórakozást biztosítani számukra. Elmondta, ez a rendezvény több, mint színházi esemény: az anyanyelvi programok, előadások a magyar nyelv ünnepévé is avatják ezeket a napokat a vajdasági közösség számára.

A direktor úr a programról is elárult részleteket. A gyerekek csütörtökön, pénteken és szombaton délelőtt is megnézhetnek egy-egy nekik szóló előadást: a Zentai Magyar Kamaraszínház, a Zenthe Ferenc Színház és a Békéscsabai Jókai Színház mesejátéka egyaránt a magyar népmesék világát idéző történeteket dolgoznak fel.

A Fővárosi Nagycirkusz animátorai mindhárom napon bepillantást engednek a cirkusz csodálatos világába, a gyermekek pedig ki is próbálhatják az artista mesterség kellékeit. A felnőtteknek szóló programok szerda este indulnak egy izgalmasnak ígérkező beszélgetéssel: Cserhalmi György, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas Érdemes művész mesél életútjáról.

Beszélgetőtársa Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára lesz. Csütörtökön délután Verebes Linda és Pindroch Csaba színművészek játékos, önismereti színjátszó foglalkozására kerül sor, ahol a vállalkozó kedvű érdeklődők önkifejezése, önbizalma, kommunikációs és előadói képessége garantáltan jó hangulatban fejlődhet, este pedig Peter Quilter Mr. és Mrs. című komédiájában láthatja a közönség a színművész házaspárt.

Pénteken este a Fővárosi Nagycirkusz Radnóti szerelmi ciklusára épülő Férfi és Nő című előadását tekinthetjük meg, amelyben összefonódik az artistaművészet a színművészettel, a szó és az ének a mozgással. A Békéscsabai Jókai Színház Hajnalban, délben, este című előadását szombaton este láthatja a közönség. Dario Niccodemi vígjátéka két fiatal fordulatos, olykor hatalmas érzelmi hullámokat keltő szerelmi története. A fesztivál vasárnap este zárul a budapesti Nemzeti Színház Fodrásznő című előadásával.

Wischer köszönetet mondott a Magyar Teátrumi Társaságnak, elnökének, Vidnyánszky Attilának és titkárának, Szabó Lászlónak, hogy közösen sikerült életre hívniuk a fesztivált, Huszár Márta ügyvezető igazgató asszonynak és munkatársainak, akikkel együtt készítik elő és vezénylik le ezt a néhány napot, a fellépő művészeknek és a színházak vezetőinek, hogy elfogadták a felkérést, valamint a zentai közönségnek élénk érdeklődéséért.

A fesztivál támogatója a Bethlen Gábor Alap és Nemzeti Kulturális Alap. Ingyenes helyjegyeket a színház pénztárában igényelhetnek az érdeklődők.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Szögi Csaba
Többi hír