Ugrás a tartalomra

Szerda a nevetésé, csütörtök a kamaszoké volt a színpadon

A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XIX. Találkozója

A március 21. és 30. között Szajánban zajló műkedvelő szemlén szerdán, a hatodik előadásnapon két vígjáték szórakoztatta a szajáni közönséget a helyi színházban. A topolyai Mara Amatőr Színház Halál a Balkánon címmel filmadaptációt hozott, a tóbai művelődési egyesület színjátszói pedig Heltai Jenő Naftalin című bohózatát.

A tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszói könnyed délutáni időtöltést biztosítottak a Találkozót szervező falu közönségének. A zsűri – Brestyánszki Boros Rozália dramaturg, Béres Márta színművésznő és Solténszky Tibor dramaturg, rendező ‒ biztatta a csoportot, amely minden évben bohózattal, vígjátékkal készül, hogy ötletük kiváló, és már a szereplőpárok kialakításával megteremtették a helyzetek komikumát – a magas nők szeretőinek szerepét alacsony férfiak játszották. Erre még jobban rá lehetett volna játszani. A Naftalinban a főszerep a szekrényé és a párcseréké, ami nagyon sok alkalmat ad a nevetésre. A tóbaiak elmondták, nagyon kevés idejük volt, mert ebben az évben nagyon nehezen indult be a munka a csoportban, az előadásukat az idén is a nagykikindai Tóth János rendezte.

Este a topolyaiaké volt a színpad. Csernik Árpád színművész rendezésében a Halál a Balkánon című filmadaptációt hozták. A zsűri rendkívül megdicsérte a színészi játékot, kiemelte a főszereplő, Kocsis Tamás kiegyensúlyozott játékát, aki a szemle nagy meglepetése. Nagyon hiteles volt a maga természetességével és eszköztelenségével.

Csütörtökön a fiataloké volt a színpad a szajáni diákok nagy örömére. A Zentai Magyar Kamaraszínház diáktársulata Adrian Mole (Németh Ervin 13 és ¾ nyöszörgés Adrian Mole minden kínszenvedéseiből című drámájának felhasználásával) című előadásukat két fiatal színművész, Kucsov Borisz és Nešić Máté rendezte. A Zentai Magyar Kamaraszínház Zsebtársulatának előadását Lőrinc Tímea készítette Márai Sándor Füveskönyvéből. A Föld nélkül című előadást öt fiatal játssza.

Pénteken, az utolsó előadásnapon, két előadással búcsúzik a szemle. A szabadkai, diákokból álló Fabula Rasa Színjátszó Grund Tasnádi István Rovarok című darabját játssza. Este a kupuszinai, a zenés műfajokat kedvelő Sturcz József Amatőr Színjátszó Csoport Kálmán Imre Marica grófnőjével varázsolja majd el a szajániakat. Szombaton gyereknapot tartanak a Találkozón, az ünnepélyes díjátadó és a Kosztolányi Színház vendégjátéka vasárnap következik.

Szerző (Forrás)
http://www.magyarszo.com