You are here

Új IPA határon átnyúló együttműködési projekt kezdődött Szerbia és Magyarország között. A hazai partner a Vajdasági Turisztikai Szervezet, míg magyarországi oldalról Csongrád Megyei Önkormányzat.

Ezúttal a Tisza-mente régió idegenforgalmi fejlesztése, túravonalak megszerkesztése, a gasztronómia népszerűsítése és a kulturális valamint a nemzeti örökség megismertetése a cél. A nyitó konferencián a Tisza-menti községek képviselőivel ismertették a pályázati lehetőségeket és a turisztikai értékek fejlesztésének fontosságát.

Laskovity Kornél, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezetének igazgatója a folyami turizmusban látja a lehetőséget: „A Tisza, mint természeti érték nekünk nagyon fontos, azon kevés városok egyike vagyunk, amelynek a város központja is a Tisza partjára épült, ezért kell fejlesztenünk a Tisza partját, a vízi turizmust, és az ilyen és ehhez hasonló projektumok mind ezt szolgálják, hogy mi is a saját terveinket tudjuk realizálni.”

A magyarországi partner, illetve a Csongrád Megyei Önkormányzat a közös fejlesztésekben és a túravonalak kidolgozásában lát távlatokat, mondta Vadász Csaba, főjegyző: „Nagyon sok workshopot fogunk tartani, ahol az érintett turisztikai szakemberek a határ mindkét oldaláról meghívást fognak kapni erre. A tervek szerint hat ilyen workshop lesz a magyar oldalon és négy lesz itt a Vajdaság területén.”

A közös program keretében előtérbe kerülnek a nemzeti értékek, a kulturális örökség, a gasztronómia de az idegenforgalom más formái is – mondta Kovács Beáta, a Csongrád Megyei Önkormányzat alelnöke: „Nagyon fontos számunkra az, hogy vissza tudjuk az ökoturizmust hozni a rendszerbe, szeretnénk a kerékpáros turizmust fejleszteni, szeretnénk valóban a Tiszát kihasználva a vízi turizmust erősíteni, és a megyében számos olyan, népi hagyományra épülő bemutató helyünk van, amelyek még nem kerültek kellőképpen bemutatásra.”

A határon átnyúló program hazai partnere a Vajdasági Idegenforgalmi Szervezet. Nataša Pavlović igazgató szerint ez a régió gazdag természeti kincsekkel rendelkezik, és érdemes fejleszteni: „Ez a régió a szerb oldalon 11 önkormányzatot ölel fel, és számos olyan természetvédelmi területet, valamint kulturális örökséget, amelyeket a program ideje alatt fejleszteni fogunk. Különféle turisztikai szolgáltatásokat hozunk létre, amelyek által a lakosok és az önkormányzatok hozzájárulnak a vidékfejlesztéshez.”

A program 2019. októberének végéig tart, összértéke 242 ezer euró. A tartományi pénzügyi titkárság a szerb partner feladatainak pénzeléséhez mintegy 2 és fél millió dinár vissza nem térítendő támogatással járult hozzá.

 

 

Szerző: 
Pannon RTV