You are here

Hálaadó szentmisével emlékeztek meg kedden a zentai csata 321. évfordulójáról a helyi Lisieux-i Kis Szent Teréz Emléktemplomban. Az eseményen jelen voltak Zenta Község Tanácsának tagjai is.

Az ünnepi szentmisét Nagy József esperes-plébános celebrálta. Prédikációjában elmondta, habár mindig a győztes csatáról beszélünk, a hadak kivonulása után özvegyek és árvák maradtak a területen, ők azonban hittek a jövőben. Nagy József, esperes-plébános: „Nem mentek el, itt maradtak, küzdöttek, és íme, itt vagyunk. Reménységük nem volt meddő, nem volt üres.”

A zentai csatában harcolók tettei azt üzenik számunkra, hogy a megmaradásért küzdenünk kell, semmit sem adnak ingyen, de ha küzdünk, akkor eredményeket érhetünk el – nyilatkozta Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere: „Akkor is egy olyan reménytelen eset volt, hogy tulajdonképpen a török hadakat nem lehet megállítani, Magyarország, Erdély el fog veszni. Ennek ellenére voltak bátor emberek, akik kiálltak, meg merték vívni a csatát, és kiderült, hogy Magyarország és Erdély is fennmaradt. Bízzunk benne, hogy a jövőben is így lesz.”

A szentmisén megünnepelték a templom felszentelését is, hiszen egy évvel ezelőtt, ünnepélyes keretek között adták át, és szentelték fel az Emléktemplomot.

 

Szerző: 
Pannon RTV