Ugrás a tartalomra

Szent István-napi ünnepséget tartottak Törökkanizsán

Vasárnap délután Törökkanizsán tizenkettedik alkalommal tartották meg a Szent István-napi ünnepséget és szentelték meg az új kenyeret. A részvevők és fellépők lovas-fiákeres felvonulása után a Szent Györgyről elnevezett katolikus templomba vonultak, ahol a Hofher József szegedi jezsuita szerzetesatya és Sóti János helybeli plébános celebrált ünnepi szentmisén megáldották és megszentelték az új búzából sütött kenyeret. Prédikációjában Hoffer atya államalapító Szent István királyunk történelmi nagysága mellett annak apa szerepét emelte ki, akire példaként nézhetünk fel, akiből olyan erő sugárzik, amire a fiúgyermek felnőtté váláshoz feltétlenül szükség van. Napjaink rohanó világában az erős apa példakép kezd elhomályosodni, a gyermekek nevelésére egyre kevesebb ideje marad a szülőknek.

A szentmisén megáldott kenyeret Újhelyi Nándor, a törökkanizsai kkt elnöke szegte meg, és szétosztották a Szent István-napi ünnepség fellépői, a közönség valamint Magyarkanizsa és Csóka községek képviselői között.

A községháza előtt felállított színpadon zajló színes művelődési program kezdete előtt Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke mondta el ünnepi gondolatait:

– Előttünk az új búzából sütött cipóval, mi is számvetést készítünk, amint azt tették elődeink az embert próbáló kézi aratás és cséplés után. Amióta a magyarságnak legitim képviselője van a helyi önkormányzatban, nagy álmokat sző a mi kis közösségünk. Mint eső után a búza, ezek az álmok egyre nagyobbra nőttek és rendre megvalósultak, közösségi kincsé nemesedve.

Szemtanúi vagyunk az új beruházásoknak az oktatási intézményekben, megújult a színházterem és felújítottuk a Tallián-kápolnát. Pezsgő élet folyik a művelődési és civil szervezeteinkben, általuk és bennük tükröződik közösségként való megmaradásunk, melynek kibontakozását az anyaországi támogatások mellett a VMSZ és az MNT is szívügyének tartja és folyamatosan segíti.

Államalapító Szent István királyunk ünnepén köszönetet mondunk Kovács Magdalénának, a Tisza Gyöngye Művelődési Egyesület elnökének azért az évtizedeken át tartó, fáradhatatlan és kitartó munkájáért, melyet közösségünkért és hagyományaink megőrzésért végez.

Az egyesület két és fél évtizede őrzi magyarságunk legszebb népdalait és néptáncait, átörökítve azt a fiatalabb nemzedékeinkre – emelte ki többek között ünnepi beszédében Jerasz Anikó.

Az ünnepi műsorban színpadra léptek a helybeli Tiszagyöngye Művelődési Egyesület táncosai, citerazenekara és versmondói, valamint Zenta Város Fúvószenekara.

 A Szent István-napi ünnepségen jelen volt Orosz Urbán Csilla alpolgármester, Bunford Tivadar, a szabadkai vkt elnöke, Kovács Elvira köztársasági és Kormányos László tartományi képviselő, Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági segédtitkár, Huzsvár Ervin, a magyarkanizsai községi tanács gazdasággal és mezőgazdasággal megbízott tagja. A rendezvényt támogatta a magyar kormány, a Bethlen Gábor Alap, a Magyar Nemzeti Tanács, Törökkanizsa önkormányzata, valamint a tartományi művelődési és tájékoztatási titkárság.

 

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, ger (fotó Gergely József )
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen