Ugrás a tartalomra

Szent István-napi ünnepség a bánáti Erzsébetlakon

Szent István-napi ünnepséget tartottak ma a bánáti Erzsébetlakon. Az egész napos programot a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a helybeli Császár-tó Magyar Művelődési Egyesület szervezte. A rendezvényre mintegy kétszázan jöttek el.

Ökumenikus istentisztelettel és kenyérszenteléssel kezdődött a Szent István-napi ünnepség a bánáti Erzsébetlakon. A szentmisét Kalapis Sztoján atya, szalézi szerzetes, a falu szülötte celebrálta. A Nemzetközi Kutatóközpont udvarában ünnepi műsort tartottak.

Az egybegyűlteket Branislav Markuš, a Helyi Közösség tanácsának elnöke és Pataki János, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke köszöntötte. „Egyre nehezebb megszervezni, egyre nehezebb összeszedni azokat az embereket, akiknek fontos a magyarságuk, de azon dolgozunk, hogy minél inkább felhívjuk magunkra a figyelmet. És felhívjuk arra a figyelmet, hogy a családoknak össze kell tartaniuk és őrizniük kell a magyarságukat” – mondta Pataki János.

A muzslyai Don Bosco Családok Egyesülete tagja a Családlánc mozgalomnak. Jelenleg mintegy húsz család tevékenykedik benne. Gabona Ferenc, Don Bosco Családok Egyesülete, Muzslya: „Nagy öröm számunkra, hogy meghívást kaptunk. Ez már nem az első alkalom, hogy itt vagyunk Erzsébetlakon. Fontos számunkra is, hogy a magyarság szempontjából is, de úgyszintén a családok szempontjából is ezeket az értékeket, ezeket a találkozókat fenntartani.”

Erzsébetlakon tavaly szerveztek először Szent István-napi ünnepséget. Akkor 150-en voltak, az idén több mint kétszáz vendég érkezett. Pozsár Halász Éva, elnök, Császár–tó MME, Erzsébetlak: „Ez összefog bennünket, erősít bennünket. És természetesen gyönyörű napunk van, örülünk neki. Az istentisztelet már elmúlt, a kenyérszentelés is. Úgyhogy nagyon teli van a szívünk. Örülünk ennek a szép napnak.”

Az ünnepi műsorban felléptek a helybeli diákok és a tiszakálmánfalvi műkedvelők. Tamás Gabriella, néptáncos, Petőfi Sándor ME, Tiszakálmánfalva: „Minekünk ez nagyon nagy megtiszteltetés, mert minden fellépést nagyon nagy örömmel fogadunk. És nagyon örülünk, hogy itt is itt lehetünk. Én először járok itt Erzsébetlakon és nagyon meglepődtem, hogy milyen szép itt.”

A gyerekek számára foglalkozásokat szerveztek, megtekintették a Tájházat, a Lujza Majort és kirándulást szerveztek a Császár-tó kilátójáig.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét