Ugrás a tartalomra

A szabadságharc áldozataira emlékeztek Kúlán

Az 1848-49-es szabadságharc áldozataira emlékeztek Kúlán. A helyi és környékbeli magyarok szentmisével, alkalmi műsorral, koszorúzással idézték fel a szabadságharc hőseinek emlékét.

A szentmise délelőtt fél tízkor kezdődött a kúlai Szent György római katolikus templomban. Ezt követően alkalmi műsorra és koszorúzásra gyűltek egybe a helybeli és környékbeli magyarok. Kozma Lívia, az MNT tagja elmondta: „Megemlékezünk mindazokról, akik részt vettek ebben a harcban. Akik életüket és vérüket adták a magyar szabadságért. Azokról az ismeretlenekről is, akik éppen környezetünkben kerültek a honvéd vagy a huszárok közé. És hősies haláluk egy nemesebb ügyet szolgált, a szabadságot. Évenként kijövünk ide, és fejet hajtunk előttük, de fontos számunkra az is, hogy ezek az eszmék vagy inkább a szellemiség hogyan hat ránk még így, ennyi év távlatából is.”

A Katolikus és a református temetőben is a ’48-as emlékműnél zajlott a megemlékezés. Valka Károly, a VMSZ kúlai elnöke azt mondta: „Itt a Katolikus temetőben három olyan halottunk van vagy halottja van a 48-as forradalomnak, akik részt vettek a forradalomban és ott vesztették életüket, azoknak az emlékére van ez az emlékmű is felemelve, amely néhány évvel, 8-10 évvel ezelőtt fel lett újítva, köszönve az MNT-nek és különböző pályázati pénzeknek, a református temetőben meg van egy halottunk, aki részt vett a 48-as háborúban, de szerencsére nem vesztette életét, és később itt temették el, Kúlán.”

Mindkét helyszínen a kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ népdalkórusa és a Petőfi Brigád általános iskola szavalói tették ünnepélyesebbé a megemlékezést.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen