Ugrás a tartalomra

Sürgeti Topolyát a határidő

Az idén elkészül a szennyvíztisztító jelentős része

Tartományi és önkormányzati közreműködéssel már korábban elkészültek a topolyai szennyvíztisztító tervei, hamarosan kiírják a kiépítésre vonatkozó közbeszerzési pályázatot.

Ahhoz, hogy mihamarabb megkezdődhessenek a munkálatok a helyszínen, az szükséges, hogy a pályáztatási folyamatban ne legyen fennakadás – nyilatkozta Kislinder Gábor községi elnök.

– Igor Mirović tartományi kormányfő és Pásztor István, a vajdasági képviselőház elnöke a szennyvíztisztító ügyében ősszel Topolyán tett látogatása után, ígéretünkhöz híven eljuttattuk a kiépítés terveit és az építkezés kalkulációját a tartományi szerveknek.

A vajdasági költségvetésben ennek alapján decemberben elfogadták az ügy két részben történő támogatását. Az idén 191 millió dinárt irányozott elő a tartomány Topolyának, azzal, hogy nekünk kell biztosítani a 100 milliós önrészt. Ezt követően jövőre, a tervezett munkálatok befejezésére további 191 millió dinárt szán a tartomány – fogalmazott a községi elnök, aki elmondta azt is, hogy az idén komoly előrehaladás várható.

– December 31-éig kötelesek vagyunk befejezni a folyamat első fázisát, ez azt jelenti, hogy a munkálatok nagy részét még az idén el kell végezni. Ez magába fogalja a szennyvíztisztítóhoz tartozó épületet, illetve az ülepítőknek szánt medencék elkészültét, vagyis a technológia legnagyobb része még az idén elkészül.

A szennyvíztisztító megépítésével párhuzamosan biztosítani kell a telek megfelelő erősségű áramellátását, illetve más jelentős építkezések is meg kell hogy előzzék a munkálatokat – tette hozzá Kislinder, és kitért arra is, hogy lényeges kérdés még a város kanalizációs hálózata esetében a Topolyát átszelő fő vezeték kiépítése. A csöveket eddig a város területének 30%-án fektették le.

–  A közelmúltban elkészült a főkollektor a Mezőgazdasági Iskolától a Dr. Hadzsy János Egészségházig. Onnantól a tisztítóig jövőre folytatjuk a munkálatokat a kaszárnya melletti körforgalomig. Innen a Krivaja jobb partján húzódó fővezetékkel juttatjuk el a szennyvizet a tisztítóig – mondta el a községi elnök, aki rámutatott arra is, hogy a jövőben aki csatlakozna Topolyán a hálózatra, és nagyobb mennyiségben, gazdasági célból használja a vezetékes vizet, köteles egy előtisztítót kiépíteni.

Mint ahogy a város területén működő főbb szennyezők is ígéretet tettek az előtisztítók mihamarabbi kiépítésére. A topolyai helyi közösség pedig a helyi járulék felhasználásával igyekszik támogatni a többi háztartás csatlakozását a rendszerre.

–  Mi olyan terveket készítettünk a tisztítóról, amik megfelelnek az ide vonatkozó EU-s szabványoknak. Ennek köszönhetően figyelemmel kísérjük az ügyre vonatkozó nemzetközi pályázatokat is.

Miután a mellékvezetékeket rácsatlakoztattuk a várost átszelő gyűjtővezetékre, akkor kiiktathatjuk a kaszárnya melletti, jelenleg ülepítőként használatos ingoványos területet. Mint ahogy a fővezeték kiépítésével párhuzamosan szeretnénk minden olyan Krivaja menti háztartást is rácsatlakoztatni a rendszerre, melyek direkt beleengedik a szennyvizüket a patakba – ismertette a községi elnök.

A topolyai önkormányzat a szennyvíztisztító helyszínét a Juhász hídként ismert határrészen jelölte ki, a két vágóhíd utáni szakaszon található, és a Bajsa felőli közútról közelíthető meg.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K.P.D.
Többi hír