Ugrás a tartalomra

Sikerek a Feketics Művelődési Egyesületben

MA ÉLŐÚJSÁGUNK BÁCSFEKETEHEGYEN

Bácsfeketehegyen közel húsz civil szervezet létezik, és többségük aktív, mondta el lapunknak Kerekes Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere. Meglátása szerint a bácsfeketehegyi civil élet fellendülőben van.

– Civil szervezeteink nagy része aktívan dolgozik egész évben, mindössze néhány passzív egyesületről tudunk, de őket is próbáljuk arra buzdítani, hogy vegyenek részt pályázatokon, és valósítsanak meg programokat. A nagyobb, húzóerővel bíró szervezeteink a művelődési egyesület, az Izida és a nyugdíjasok.

Ők nagyon aktívak, és olyan programokat valósítanak meg, amik színvonalasak, és nemcsak az önkormányzat, hanem különböző alapítványok is méltónak találják a támogatásra. Az önkormányzat igyekszik minden civil rendezvényen megjelenni, mert így láthatjuk, hogy hogyan fejlődnek a civil szervezetek, és milyen új aktivitásokba kezdenek bele. Idén is pályázatot írtunk ki a civilek támogatására, és tájékoztattuk őket lehetőségeikről. A civilek aktívan részt vesznek a falu legnagyobb eseményeinek megszervezésében. Bácsfeketehegy legnagyobb eseménye a meggy- és falunap. Ezen a rendezvényen minden civil szervezet részt vesz. A szüreti napok kapcsán is hasonló a helyzet.

Bácsfeketehegy egyik legerősebb és legaktívabb civil szervezete a Feketics Művelődési Egyesület. Sárközi István, az egyesület elnöke arról számolt be, hogy az egyesület sikeres évet tudhat maga mögött.

– Az elmúlt év legnagyobb sikere az volt, hogy a színházterem tulajdonjogi viszonya végleg rendeződött. Két évet foglalkoztunk ezzel, és tavaly végre sikert értünk el. Szintén fontos eredménye a 2018-as évnek, hogy a színházteremben és a kultúrotthonban beüzemeltünk két-két gázkazánt. A helyi közösség segítségével sikerült kialakítanunk egy parkolót a kultúrotthon előtt, így vendégeinknek nem kell a sárban parkolniuk. Az idei évre vonatkozóan a kultúrotthon és színházterem további felújítását tűztük ki célul – mondta az elnök, majd azzal folytatta, hogy ha a művelődési egyesületről van szó, akkor a néptáncról, a népzenéről, a színjátszásról és a versmondásról kell beszélni.

– Fokozottan a gyerekekre és a magyar családokra koncentrálunk, az ilyen jellegű kapcsolatunkat szeretnénk erősíteni. Ez adja a munkánk célját és értelmét is. A szórvánnyal továbbra is tartjuk a kapcsolatot, rendezvényeket szervezünk számukra, és a szüreti nap egyben szórványtalálkozó is. Idén a jubileumok jegyében a 170 éves Mári-napi szaladás megemlékezésének az első részén már túlestünk. Őszre egy művelődési műsort szervezünk a visszatérés emlékére. Az idén 25 éves a Soma színtársulat, és ennek apropóján készül a Soma napló című kiadvány, ami az ő történetüket mutatja be. Idén is részt veszünk a magyar kormány által meghirdetett emlékévben, aminek II. Rákóczi Ferenc a témája. Jelen pillanatban egy jótékonysági előadást szervezünk, aminek bevételét egyesületünk munkatársának, Józsa Sándornak ajánljuk fel, akinek leéget a családi háza – hangoztatta az elnök, majd hozzáfűzte, hogy idén is szeretnének minél több munkatárssal gyarapodni.

A Feketics Művelődési Egyesület munkáját támogatja Kishegyes község önkormányzata, a bácsfeketehegyi helyi közösség, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Szekeres László Alapítvány, a Magyar Nemzeti Tanács, a tartomány, a kormány minisztériumai és a Csoóri Sándor Alap.

A Magvető ma Bácsfeketehegyen!

Megkezdődött a Magvetőnek, a Magyar Szó mezőgazdasági mellékletének tavaszi nyereményjátékkal egybekötött élőújság-sorozata. Ma Bácsfeketehegyen vendégszerepelünk a Kultúrotthonban, 17 órai kezdettel.

Jelen lesz Varjú Márta főszerkesztő, Varga Attila, a Magvető szerkesztője, Herceg Elizabetta, a topolyai szerkesztőségünk szerkesztője, Lakatos János újságíró, Ótos András fotóriporter, valamint Bágyi Sándor, terjesztőosztályunk munkatársa. A műsort Fehér Ildikó újságírónk vezeti. Az est elmaradhatatlan vendége lesz a MagyarZó Pistikét megszemélyesítő Molnár Zoltán színművész.

Idei nyereményjátékunk főnyereménye az adai Agromerkur jóvoltából egy 1000 euró értékű 2,5 méteres szélességű vetés-előkészítő. További nyereményeink egy fűnyíró, a zentai Romel ajándéka, valamint öt ajándékcsomag (egyenként 5000 dinár értékűek) a Bioalternativa cégtől.

A rendezvényt követően az érdeklődők megvásárolhatják kiadványainkat. Mindenkit szeretettel várunk.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, L.J.