Ugrás a tartalomra

Rutinok gyára

Dániai és szerbiai művészek közös produkcióját láthatjuk a Kosztolányi színházban

A GYÁR székhelye az ipari kor. A GYÁR egyszerre szigorú és költői történet egy korszakról, amely elengedhetetlen része kultúrtörténetünknek, történet egy időszakról, melyhez az embert már nem fűzi olyan szoros viszony, mégis sok esetben a mai napig megtalálható munkaforma ez világszerte.

A GYÁR az ott dolgozók érzelmeit, érzéseit mutatja be, mint egyfajta utazást ezeken belül, feltárva a környezetet és az ott uralkodó hangulatot – olvasható a Gyár című előadásról, amely egy zenés, táncos, audiovizuális produkció a Strange Party Orchestra (Dánia), Varga Heni, Döbrei Dénes (Szerbia) és Orfeas Skutelis (Szerbia) előadásában és amelynek bemutatója szerdán, január 22-én lesz a szabadkai Kosztolányi Dezső színházban.

– A gyár lehet maga az épület, de a gyár lehet az ember is. Az ember mint a rutinok gyártója. Arra törekszünk, hogy megláttassuk a sztereotípiák mögött az embert – mondta Kåre Elers, a Strange Party Orchestra vezetője az előadás kapcsán, Varga Heni pedig hozzátette: – Mindennapi mozdulatok egysége lesz, megszokott mozdulatoké. Rituálék és azok a magasságok és mélységek, amelyek a rituálén belül lehetnek.

A színpadon a táncosok mögött gyárak konkrét képeit láthatjuk a kifeszített vásznon, vagyis gyárakban készült képekből készített vizuális kollázst Orfeas Skutelis. A vászon mögött lesznek a zenészek. S mint mondták: mindennek egységként kell majd hatnia.

A zenén három évig dolgozott az együttes. Érdekes módon gyűjtik a hangokat: felvesznek, rögzítenek minden hangot, amit érdekesnek találnak – például gyűjtöttek már hangokat vasútállomáson is – és a zene ebből alakul ki. Amint elkészült a zene, Heni és Dénes először csak meghallgatta, majd papírra vetették, hogy mit hallanak. Ebből táplálkoztak a mozgáshoz.

Az előadás repríze csütörtökön lesz a Kosztolányi színházban, szintén 19.30 órától, majd Újvidéken, Gyulán és Temesváron is bemutatják a produkciót.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Tápai Renáta
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto