Ugrás a tartalomra

A rossz idő dacára népes volt a Tökfesztivál Temerinben

Kolbásztökkel és óriástökkel lehetett benevezni a temerini 19. Dél–bácskai tökversenyre. Nem csak helyi, hanem vidéki gazdák is elhozták a legszebb példányaikat. A kézimunkázó asszonyok pedig hagyományos tökös ételekkel kínálták a látogatókat.

Gyorsan fogyott a tökösgörhe és a tökösrétes a rendezvényen. A hagyományos csemegét 400 kiló reszelt tökből készítették, és mindössze 40 dinárért árusították.

Két kategóriában összesen 11 tököt kellett lemérni. A legsúlyosabb óriástök 194 kilós, míg a leghosszabb kolbásztök mintegy 211 cm-es volt. A különleges növény termelésének titka nincs, de igényes – mondja a temerini Varga József, aki az első díjat szerezte meg. „Minden évben jövünk, és versenyzek. Eddig nyolcszor voltam első, Kikindán négyszer voltam első, de voltam második, harmadik helyezett is.”

A rossz idő ellenére vidékről is érkeztek látogatók, akik kíváncsiak voltak az óriástökökre. Sós Attila, látogató, Tiszakálmánfalva: „Ez az eső nem kedvez, nagyon kevés a nép, de sokan szoktak lenni, meg nagyon szép rendezvény szokott ez lenni. Az idei nem lesz zsúfolt, de meg kell tartani minden évben.”

A hobbikertészek, töktermelők is kiállítottak. Balla Ilona idős kora ellenére még mindig nagyon szeret kertészkedni: „Tizenhat évvel ezelőtt kezdtem, és akkor láttam, hogy igénylik a vásárlók. Vannak különböző rendezvények a kertbarátoknál, ez nekem tetszik.”

Az idén sem maradt ki az általános iskolások faragó versenye. Csernyák Bence hetedikes tanuló először vett részt. Számára nem volt könnyű a feladat: „Négy–öt centis a tök vastagsága, ezért nagy erő kell ahhoz, hogy átszúrjuk.”

A rendezvényt Ótott Róbert, tartormányi mezőgazdasági titkárhelyettes nyitotta meg. Elmondta, az illetékesek támogatják a hagyományos rendezvényeket. „Mi felismertük az ilyen mezőgazdasági jellegű hagyományos rendezvényeknek a fontosságát, és évről évre arra törekszünk, hogy mind nagyobb és nagyobb költségvetési kerettel tudjuk az ilyen rendezvényeket támogatni.”

A Dél–bácskai Tökfesztivált 19. alkalommal rendezték meg. Előversenye a kikindai nemzetközi fesztiválnak. A főszervező Snejder Sándor, a Temerini Kertbarátkör elnöke. „Nagy örömömre szolgál, hogy a 160-180 fős tagságot egybe tudjuk tartani 20 éven keresztül, és ez a tökfesztivál 19 éve minden évben meg lett tartva. Gondolom, ezután is lesz annyi erő, jön a fiatalság, hogy ezt továbbra is meg tudjuk szervezni.”

A tökfesztivál keretében a Legszebb konyhakertek mozgalom résztvevőit is megjutalmazták.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír