Ugrás a tartalomra

„Primőr árum volt, és most fél óra alatt odalett az egész”

Dió és libatojás nagyságú jég esett Noszán – A királyhalmi rakétakilövő állomáson állítólag tönkrement a generátor

Hétfőn délután heves esőzés és libatojás nagyságú jég sújtotta a noszai gyümölcsösöket, földeket, néhány termelőt szinte százszázalékos kár ért. Bár az ítéletidőt elsősorban Nosza sínylette meg, Királyhalmán és Hajdújáráson is keletkeztek kisebb károk. A termelők elkeseredettek, hiszen a tavalyi aszály után abban bíztak, az idén könnyebb évük lesz.

Hétfőn délután egy óra körül vette kezdetét az ítéletidő, rengeteg eső leesett, mivel kezdetben csak apró jégdarabkák hullottak, a helyiek abban bíztak, megússzák a nagyobb jégverést. Noszán azonban 15-20 percig kiadós mennyiségű, a helyiek szerint dió és libatojás nagyságú jég esett, mely elsősorban a falu központjában okozott tetemes károkat. A vihar elvonultával a helyiek, akik emberemlékezet óta nem láttak ilyen jégverést, lapátolták a jeget. A falu legalacsonyabb részén az egyik almást víz borítja, azt folyamatosan szivattyúzzák ki, egy másik háznál korábban tizennégy ciszternányi vizet szivattyúztak ki.

Osztrogonác Simon, a város mezőgazdasági ügyekkel megbízott tanácsosa tegnap kilátogatott Noszára, hogy felmérje a helyzetet, és beszéljen a termelőkkel.

– Elsősorban azért vagyok itt, hogy felmérjem a károk nagyságát. Igyekezni fogok a lehetőségekhez mérten megtenni mindent, hogy a város valamilyen mértékben segítsen, de itt olyan mértékű károk vannak, hogy a szabadkai költségvetés egymagában nem volna elég rá, becslésem szerint ugyanis több millió euró a veszteség. Alakul majd egy bizottság, és a következő napokban pontosan felmérjük a károkat, a jelentést pedig továbbítjuk a köztársasági és tartományi kormány felé, tőlük remélünk segítséget – mondta.

A közelben három jégvédelmi állomás is van. Ludasról és Kispiacról ki is lőttek három-három jégvédelmi rakétát, a királyhalmi állomáson azonban, ahol három rakéta volt, az őr bevallása szerint tönkrement a generátor, és nem tudta kilőni őket. Bár csak találgatni lehet, mi lett volna, ha ezeket a rakétákat is kilövik, mindenesetre nagy valószínűséggel most kisebb károkkal néztek volna szembe a helyiek. Osztrogonác Simon elmondta, a bajsai központi állomás ellenőrizni fogja, mi történt Királyhalmán, és megteszik a szükséges lépéseket, habár ez már a helyzetet nem fogja enyhíteni.

Bár a házakat nem rongálta meg a jégverés, a falu központjában levő földek gyümölcsöseit nem kímélte meg. Odalett a szőlő, dinnye, tök, alma, szilva, meggy és a káposzta, valamint a kukoricák leveleit s a burgonyát is megszaggatta, letörte a sok jég, a kalászokból pedig kiverte a magokat.

Kovács Elvira noszai lakos szerint a helyzet kilátástalan. Aki a zöldségek, illetve a gyümölcsök termesztéséből él, az a tavalyi szárazság és az idei jégverés után már nem tud talpra állni.

– Tavaly több termelő is kijelentette, ha az idén is elveszik a termés, többé már nem tud befektetni. Nagyon sok kistermelőnek, aki kis területen termeszt saját szükségletei kielégítésére, egyszerűen nincs tovább, hiszen segítségre nem számíthatnak, és mindenüket ebbe fektették bele.

Nálunk is odalett az alma, barack, szilva, még a krumpli is, habár az nem sínylette meg annyira, hiszen a föld alatt van. El kell döntenünk, felszedjük-e most, vagy várjunk vele őszig, hiszen ez őszi burgonya. Az almát összeverte a jég, ez mind le fog hullani, viszont a fákat továbbra is permetezni kell, hogy jövőre is legyen termés – mondja Elvira.

– Amióta az eszemet tudom, ilyen jégverés még nem volt. Három talicskányi jeget hordtunk el, hogy kinyithassuk az ajtót – mondja Lippai Dezső. – Az ítéletidő elverte az egész termést, az almás és a barackos is kész, a búzát, a kukoricát is tönkretette a jég, nem is tudom mekkora a kár. A barackom csodájára jártak, mérnök irányította a permetezést, kétszer is átválogattam, hogy gyönyörűek legyenek. Primőr árum volt, és most fél óra alatt odalett az egész. Ha a harminc mázsa barackot harminc dinárjával számolom, csak az 900 euró, és hol van még a többi. Biztosítást nem kötöttem a földre, és semmilyen segítségre nem számítok, mert amit ígértek támogatást, azt se kaptam még meg.

Somogyi Mihály szerint a gyümölcsöseiben százszázalékos a kár.

– Az alma egy része leesett, talán jobb lett volna, ha azt is leveri a jég, ami még a fán maradt, mert azokat szintén összeverte, és most azt is le kell szedni. Ha jön a jobb idő, a fán maradt alma rothadni kezd, és ilyen sebek vannak a meggyen, a cseresznyén meg az őszibarackon is, úgyhogy ezeket a gyümölcsöket el kell távolítani a fáról. Talán az alma tíz-tizenöt százalékát el lehet adni ipari áron, a többit kidobjuk. Nagy eső, felhőszakadás már volt, jég is esett, de ekkora még sosem, és nem is tudunk senkihez sem fordulni. A károkat még fel sem mértük, bizonyos, hogy tetemesek.

Márki Tibornál a hétfői jégverés teljesen tönkretette a szőlőt, az az idén hozott volna először termést, és az almásban és az őszibarackosban is nagy a kár.

– A meggyet éppen tegnap szedtük, de akkor jött a jégverés, és nagy részét leverte, és hiába maradt valamennyi a fán, alig van közte egészséges. Felszedtük a meggyet, de ebből már csak pálinka lehet, és szerintem a szőlőből sem lesz semmi. Az almát esetleg ipari feldolgozásra el tudom majd adni. A kukoricát, búzát is nagyon elverte a jég, kiverte a kalászból a szemeket, talán a krumpli fele megmaradt. Egyelőre nem tudom, mekkora lehet a kár, a tegnapi nap után valahogy nincs is kedvem végiggondolni a dolgot. Tavaly aszály volt, akkor sem kaptunk segítséget, most sem számítok semmire – mondta.

Huszka Norbert nagy reményt fűzött a négy holdnyi dinnyéjéhez, az ítéletidő azonban nem volt hozzá kegyes. Valószínűleg a teljes termés odalett.

– A görög-és sárgadinnyéből vártuk a legnagyobb jövedelmet. A szárát szinte teljes egészében elverte a jég, a dinnyéken pedig több ütés is van, de nemcsak a héját sértette fel, hanem a belsejéig felszakította. A kisebb dinnyéket teljesen szétverte, a szőlőről is mindent levert, a leveleket, a fürtöket is. A kukoricát ledöntötte a szél, a leveleket pedig megszaggatta a jég. A cseresznyét, meggyet is leverte, sőt a szilvafák törzséről leverte a kérgét, olyan mintha valami megrágta volna. A fóliákat is kicsit megviselte, de a krumpli talán átvészeli. Ilyen jégverésre még a legidősebbek sem emlékeznek – tette hozzá.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Sztojánovity Lívia
Többi hír