Ugrás a tartalomra

A pontos diagnosztika érdekében

A Zentai Közkórházban márciusban helyezik üzembe a CT-berendezést

Már csak heteket kell várni ahhoz, hogy a Zentai Közkórházban is CT-vizsgálatot tudjanak végezni a szakemberek, amiért eddig a pácienseknek Nagykikindára vagy Újvidékre kellett utazniuk.

A dr. Vasas Mihálytól, a kórház igazgatójától kapott információk szerint a CT-berendezés már itt van az országban, és a zentai kórházban most készítik elő azt a részleget, ahova el tudják helyezni:

– Március folyamán fogjuk beüzemelni, addigra elkészülünk a felújítással, átalakítással, ugyanis a berendezés a röntgenosztályon kap helyet.

Már nagyon régóta várunk CT-re, hiszen ez ma már alapvető vizsgálati módszernek számít, és komoly kórház nem létezhet e nélkül a felszerelés nélkül.

A CT elengedhetetlen a súlyosabb sérülések, a koponyaűri megbetegedések, a mellkasi és hasi folyamatok diagnosztikájában. A berendezés széleskörűen használható, és relatíve pontos diagnosztikát ad.

Jelentős előrelépés lesz az agyi katasztrófák (pl. szélütés) esetében, a politraumatizált betegeknél és a heveny betegellátásnál is, úgyhogy már nagyon várjuk, hogy ezt a vizsgálatot itt helyben el tudjuk végezni, és ne kellejen a betegeket máshová utalni.

Az igazgató elmondta, hogy a berendezés kezeléséhez már van megfelelő szakemberük, de a kezdeti időszakban, a betanulási fázisban külső segítséget is kérnek, mégpedig az újvidéki orvostudományi egyetemről.

A CT-vizsgálat ingyenes lesz, és egyelőre még nem tudják, hogy a pácienseket milyen dinamikával tudják fogadni, illetve hogy naponta hány beteg jut sorra.

– Ezek a dolgok majd akkor alakulnak ki, amikor már elkezdtük a vizsgálatokat. Az a legfontosabb, hogy végre megjön a komputertomográf berendezésünk, és a Tartományi Egészségügyi Titkárság támogatása révén egy igazán korszerű géphez jutunk.

A beruházásra a kórházunk pályázott, és a tartománytól megítélt támogatásból 33 millió dinárt fordítunk erre a berendezésre.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, hhá
Többi hír