Ugrás a tartalomra

Petőfi-szobrot avattak

A csókai községhez tartozó Kanizsamonostoron szombaton falunapot tartottak. A művelődési rendezvényekkel tarkított eseményen megemlékeztek a 65 évvel ezelőtt alapított helybéli Petőfi Sándor Művelődési Egyesületről, és egy Petőfi Sándort ábrázoló mellszobrot is felavattak.

A kanizsamonostori Művelődési Ház udvarán megtartott ünnepségen Barna Károly, a VMSZ helyi szervezetének elnöke mondott köszöntőt. Beszédében úgy fogalmazott, hogy a művelődési egyesület fél évszázados álmát valósította meg azzal, hogy leleplezhetik névadója mellszobrát. Elmondta, nagyon büszkék elődeikre, akik 1948-ban megalapították a művelődési egyesületet, hiszen abban az időben nem volt könnyű magyarnak lenni, magyar kultúregyesületet létrehozni és működtetni.

– A szobor üzenete az lehet a mának, hogy szerencsére még vannak olyan emberek, akik idejüket és energiájukat nem sajnálva tesznek a közösségért. Ez esetben konkrétan Borsos Istvánra gondolok, aki fáradtságot nem ismerve megalkotta nekünk ezt a szobrot. Az is fontos, miből faragta. Abból a fából készült, amelyik évtizedekig itt állt a Művelődési Ház udvarán, majd kivágtuk, évekig száradt, és most szoborként éledt újra. Számomra ez azt üzeni, hogy a halál után is van élet.

Az egybegyűlteket Balázs Ferenc, Csóka község polgármestere is üdvözölte. Köszöntőjében kiemelte, hogy nagyon örül annak, hogy ezen a mindössze már száznál kevesebb lakost számláló kistelepülésen még mindig van erő és tenni akarás:

– Szeretném a falut, vezetőit és minden helybéli lakost arról biztosítani, hogy az önkormányzat a következőkben is mindent megtesz azért, hogy nyomot hagyva bizonyítsuk, olyan emberek éltek és élnek itt, akik nem feledve múltjukat tesznek a közösségért.

Az ünnepségen fellépett a csókai Orpheusz Egyesület Pannónia férfikórusa és Kormin Irén bácsfeketehegyi versmondó. A helybéli Mészáros Kis Krisztina és Bálint Rebeka óvodások, valamint a csókai Szabó Regina szavalatokkal kedveskedtek a közönségnek. A rendezvényen a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Sóvirág táncosai is bemutatkoztak.

Petőfi mellszobrát Kormányos László, a Csóka Művelődési és Oktatási Központ igazgatója és Barna Erzsébet, a helyi művelődési egyesület elnöke leplezte le. Az ünnepség a Hajdu Sándor plébános által celebrált szentmisével ért véget.

A szoboravató után Barna Erzsébettel arról beszélgettünk, milyen tevékenységet folytat a helyi művelődési egyesület. Sajnálkozva mondta el, hogy egyesületükben már alig történik valami, ugyanis nagyon kevés a faluban a fiatal:

– Amikor én 35 évvel ezelőtt ide jöttem férjhez Kanizsamonostorra, gazdag élet volt a kultúregyesületben. Volt saját színjátszó csoportunk, és sokfelé felléptünk, nagyon szép műsoraink voltak. Most fiatalok hiányában erre már nincs lehetőség. A művelődési otthont arra használjuk, hogy évente mezőgazdasággal kapcsolatos előadásokat szervezünk a földműveseknek, a gazdáknak. Megtudakoljuk, mi érdekli őket, és olyan előadókat hívunk, akik a kívánt téma szakértői. Akkor van még itt nyüzsgés, amikor táborozók töltik meg a művelődési egyesület udvarát. A csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület tart itt minden évben néptánctábort, meg a magyarkanizsai Hit és Fény szervezet tartja itt az éves táborát.

Szerző (Forrás)
hhá, Magyar Szó
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen