Ugrás a tartalomra

A Petőfi-szobornál emlékeztek Óbecsén

Vajdaság első egész alakos Petőfi-szobrát 2012-ben Óbecsén avatták fel a helyi magyar közösség számára legfontosabb három intézmény – a templom, a költő nevét viselő iskola és az ugyancsak Petőfiről elnevezett kultúrkör szomszédságában. Az óbecseiek azóta itt emlékeznek minden évben a szabadságharcra és forradalomra.

Szarapka Tibor bronzszobra hosszú évtizedek után lett az első magyar vonatkozású köztéri alkotás Óbecsén. A helyi magyarok szerda délután itt emlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra. Skrabány Viktor óbecsei festőművész minden évben eljön a rendezvényre. „Elsősorban ennek a jelentősége az, hogy a világ minden magyarja ünnepli, és én hiszem, hogy a tudat alatt is, de én nagyon tudatosan, egy kis nép nagy bátorságát ünneplem.”

A nemzeti ünnepekről a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör mindig megemlékezik. Szerda Jolán, a Dúdoló asszonykórus tagja ilyenkor mélyen átéli ezeknek az alkalmaknak az üzenetét. „Szívünk, lelkünk tele van melegséggel, és mondhatom azt, hogy néha könnyek között énekeljük el a Himnuszt is, meg a Kossuth Lajos-nótákat is.”

Világos, érthető szavakra és tettekre, hitre és összefogásra van ma is szükség, arra, hogy mindenki felismerje és elvégezze a dolgát – üzente többek között ünnepi beszédében Molnár Viktor, a VMSZ óbecsei elnöke. „Állást kell foglalni a jó megoldás mellett. Támogatni kell azokat, akik hajlandók dolgozni a közösségért, és részt kell venni a munkájukban.”

Az ünnepség koszorúzással zárult, este pedig a kultúrkörben A zászlót ne hagyjátok! címmel ünnepi műsort tartottak.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír