Ugrás a tartalomra

Paradicsomnap és templombúcsú volt Lukácsfalván

A lukácsfalvi Fehér tó - Hagyományápoló és Környezetvédő Egyesület szervezésében tartották meg a XIV. Paradicsomnapot, amely egyben a kísérő rendezvénye volt a falu ünnepének, a búcsúnak, amelyet ugyancsak erre a hétvégére időzítettek.

A rendezvényt Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes nyitotta meg, aki beszédében arról is szólt, milyen célt szolgálnak az ilyen kis települések megmozdulásai, amelyek részben azt is szolgálják, hogy bemutassák a falvak lehetőségeit, a szülőföldön maradásra serkentsék a fiatalokat, hogy az itthoni boldogulást támogassák.

A program ma a Paradicsomnap jegyében zajló versenyekkel kezdődött, amely során három mezőnyben versenyeztek a paradicsomkedvelők határon innenről és túlról. A friss paradicsom mezőnyében összesen 17 termelő mérettetett meg, közülük a legízletesebb termést Simon Annus hozta, a második helyen végzett Kuruc István és a harmadik legfinomabb paradicsommal Hallai Magdolna dicsekedhet.

A főtt paradicsom esetében a zsűri 25 mintát kóstolt végig, amelyek közül a legjobbnak bizonyult Matijević Márta készítménye, utána a legízletesebb paradicsomlé tulajdonosa lett Papp Mária és a harmadik helyre került Simon Annus főtt paradicsoma.

Ezen a rendezvényen külön versenyszámnak számít a legnagyobb paradicsom kiválasztása, néhány óriási termést el is hoztak, a legnagyobb terméséért Magda Julian vehette át a díjat, amely 830 grammos volt, utána a második nagy paradicsom 580 grammnyit nyomott, ezt Zora Matijević hozta a versenyre, míg a harmadik legnagyobb paradicsom 530 grammos volt, és Tűri János növesztette ekkorára.

A legfiatalabb lukácsfalvi kis kertészek egy mutatvánnyal is készültek, ők bemutatták, hogyan lehet kancsikával "szedni" a paradicsomot.

A lukácsfalvi templombúcsút is ma tartották, a Kisboldogasszony templomban a falu védőszentjének tiszteletére szolgáltattak ünnepi szentmisét.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Kónya-Kovács Otília
Többi hír