You are here

A hagyományos programot negyedik alkalommal szervezte meg a Palics Magyar Művelődési Egyesület, a Palics Park Kft. és a helyi közösség.

Farsangi télűzés volt szombaton Palicson. Sok gyerek jött el a Vigadó emeleti termébe, mindenféle jelmezbe öltözve, hogy hangoskodva elűzze a telet. Már 10 óra előtt nagy volt a nyüzsgés a palicsi Vigadóban, folyamatosan érkeztek az érdekesebbnél érdekesebb maskarába, jelmezbe bújt gyerkőcök. A legjobb jelmezeket díjazták, volt farsangi fánkkóstolás, kiszebábot is égettek, illetve táncházat szerveztek.

Volt pattogatott kukorica, szőlőfürt, kocka, arab sejk és még számtalan látványos jelmez. Brezovszki Anna cigánylánynak öltözött be. Imádja a farsangot. „Táncolunk, fánkot eszünk, kiszebábut égetünk, és van díjazott is jelmezben, szóval nagy a buli. Szerintem mindenki szereti a farsangot.”

A mulatságon a Juhász zenekar muzsikált, Szakács Tamás néptáncoktató pedig dalokat és táncokat tanított a farsangoló gyerekeknek. Természetesen ő is jelmezbe bújt. „Arab sejknek vagyok beöltözve és farsangi táncházmulatságon tanítok ma Palicson, illetve este pedig Szabadkán, a Talentumban.”

Csiszár Molnár Anna, a Palics Magyar Művelődési Egyesület elnöke kiemelte: a farsang farka, illetve a farsang vége alkalmából tartott különböző télűző mulatságoknak nagy hagyománya van a magyar közösségekben. „Ezt a hagyományt szerettük volna négy évvel ezelőtt feleleveníteni, akkor útjára indítottuk a télűző farsangi mulatságot Palicson. Minden alkalommal a farsang végén, tehát a hamvazószerda előtti hétvégén szervezzük meg, a gyermekeket célozzuk elsősorban, de mindenki mást is szeretettel fogadunk, hiszen ilyenkor a szülők, nagyszülők is örömmel eljönnek és együtt örülnek a gyerekekkel.”

Aki nem hozott maskarát, a helyszínen is készíthetett magának. A palicsi farsangi mulatság egész délelőtt tartott.

 

Szerző: 
Pannon RTV