Ugrás a tartalomra

Pacsér: Tömeges falunap

Ma ért véget a Selo, to smo mi – A falu mi vagyunk – Wir sind das Dorf elnevezésű falunapi rendezvénysorozat Pacséron, amelyet XIII. alkalommal tartottak meg. A falunapra mindig a pravoszláv Péter-Pál napi búcsúhoz legközelebb eső hétvégén kerül sor, amikor változatos programmal várják a helybelieket és a vendégeket.

Pénteken nyílt fitness órán mozgathatták meg tagjaikat az arra vágyók Vinai-Miklós Emese, Lőrik Andrea, Farkas Ágnes és Törtei László Zumba vezetésével, majd retro diszkóra került sor a labdarúgópályán, és sokan éltek is a lehetőséggel.

Szombaton nem maradt el a sporthorgász verseny, melyre az akácosnál levő tónál került sor közel negyven résztvevővel Vajdaság nagy részéről. Az idén Szilágyi Dezsőnek sikerült a legtöbb halat kifogni. Nem maradt el az amatőr szakácsok hagyományos babgulyás főző versenye sem, melyhez a helyi közösség biztosította a hozzávalókat. Több mint ötven, legalább tíz személyes csapat főzött. A zsűri szerint Marica Nađ főztje lett a legfinomabb.

Délután megnyílt a Szilágyi Gábor Amatőr Képzőművészeti Csoport tárlata. Több százan nézték meg a változatos technikákkal készült alkotásokat. A játszótéren többek között sétalovaglásra, körhintázásra, különböző játékokra került sor, és a jelenlevők megkóstolhatták a lángost is, amelyhez az idén közel ötven kilogramm tésztát biztosítottak. Íjászkodhattak is az érdeklődők.

Az esti művelődési műsorban Szabolcski Szabolcs, a helyi közösség tanácsának elnöke köszöntötte a megjelent pacsériakat és vendégeiket. Felszólalásában kiemelte, hogy mindent megtesznek a falu fejlesztése érdekében.

„Többek között felújítottuk a középületeinket, és kijavítottuk a faluházat és a helyi közösséget összekötő gyalogutat is. A legnagyobb lépésnek falunk jövője szempontjából mégis az tekinthető, hogy ez év január 5-én megnyitottuk a gyógyfürdőnk fedett részét, így az év 365 napján tudjuk fogadni a gyógyulni vágyókat (...)

A falusi turizmusban rejlő lehetőségek mindenki számára adottak és elérhetőek. Reményeink szertint egyre többen fognak élni ezzel a lehetőséggel“ – emelte ki, és azt is tudatta, hogy befektetnek az oktatásba, támogatják az egyházat és a sportot is, a következő négy évben pedig a színházat is szeretnék felújítani. A kisújszállási testvértelepülés szivélyes üdvözletét Kecze István polgármester, a tordaiakét Dobai János, a helyi közösség tanácsának elnöke tolmácsolta.

A műsorban a taekwondo klub tagjai, a helybeli iskola ritmikus táncosai, Miloš Vujaklija harmonikás, a tordai asszonykórus, a muzslyai citerások és asszonykórus, a kisújszállási Angyal Ferenc szólóciterás, a 48-as Olvasókör asszonykórusa és férfi dalárdája, valamint a pacséri citerazenekar és vegyes kórus lépett közönség elé. A műsor látványos tűzijátékkal, diszkóval zárult.

A falunapi rendezvénysorozat ma ökumenikus istentisztelettel ért véget a református templomban.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Komáromi Gizella
Többi hír