Ugrás a tartalomra

Pacsér: Együttműködésről, filmbemutatóról tárgyaltak

Szombaton délelőtt a Kunok hazája című dokumentumfilm kapcsán Pacsérra látogatott Karácsony Sándor magyarországi filmrendező, dr. Örsi Julianna néprajzkutató és Bán Andrea néprajzkutató.

Mivel a pacsériak is kun ősökkel rendelkeznek, hisz 1786-ban Kisújszállásról érkezett 206 család a településre, elbeszélgettek a helyi közösség vezetőivel a film bemutatásának lehetőségeiről, együttműködésről, helyi vonatkozásokról.

A megjelenteket Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselő, a helyi közösség vezetőségének tagja köszöntötte, és mutatta be a települést. Jelen volt még Szabolcski Szabolcs tanácselnök, Nagy Ottó, a végrehajtó bizottság elnöke, Huszák Endre vezetőségi tagok, dr. Pénovátz Antal néprajzkutató, valamint Nagy Róbert és Komáromi Gizella a civil szervezetek képviseletében.

A Kunok hazája című, 52 perces dokumentumfilmet Karácsony Sándor három éven át, 2015-2018-ig forgatta dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő felkérése, és érinti benne a vajdasági négy kun települést, Pacsért, Bácskossuthfalvát, Bácsfeketehegyet és Pirost is.

A rendező elmondta, hogy a film narrációra épült, nagyon nagy teret adtak a képi világnak. Beleszerkesztett egy krónikaírót, aki az ócsai templom falai között váltja fel a narrátort, és korhű hangulatban meséli el az egyes témák közötti átmeneteket.

A célja az volt, a 21. század elején ismét összefoglalják a kunok történetét, és meg tudja mutatni a Kiskunságban, Nagykunságban és Bácskában fellelhető értékeket, többek között kun hagyományőrzők, pásztorok, művészek, alkotók, néptáncosok közreműködésével.

A kun származástudat erősítése céljából próbálta a jeleneteket egymásba fűzni, és rámutatni arra, hogy milyen a kunság aktív ereje a 21. században. A film ismeretterjesztő funkciója folytán a fiatalságnak is szól, hisz fontos, hogy származástudatukat erősítsék, összefoglalja, hogy milyen értékeket kell továbbvinniük.

Örsi Julianna, aki már több alkalommal járt környékünkön, visszaemlékezett vidékünkön végzett kutatásaira, és kiemelte, hogy fontosnak tartja, hogy ezek a kapcsolatok megmaradjanak és erősödjenek.

Tárgyaltak a további, több területen történő szorosabb együttműködés lehetőségeiről is. Reményét fejezte ki, hogy Bácsfekehegyen kívül, ahol ma kerül sor a film bemutatására, a többi kun eredetű település lakóinak is módjuk lesz megtekinteni az alkotást.

A küldöttség Bácskossuthfalvára, Topolyára, majd Bácsfeketehegyre folytatta útját.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Komáromi Gizella
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen