Ugrás a tartalomra

Ösztönzés az amatőr társulatoknak

Idén Nagykikinda a házigazdája a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozójának

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület mint házigazda szervezi meg idén a sorrendben huszonharmadik Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóját, melyre ezúttal április 5–8., illetve április 11–15. között kerül majd sor, és ahol 10 nap alatt 16 csoport fordul majd meg. Az esemény kapcsán tegnap, a színházi világnapon tartottak sajtótájékoztatót a szervezők a nagykikindai városházán. A vándorrendezvénynek idén immár harmadik alkalommal házigazdája a város. Talpai Sándor alpolgármester örömét fejezte ki afelett, hogy ismét náluk szervezik meg a találkozót, hiszen az 23 éve a községük területéről, Kisoroszról indult el, köszönve az azóta elhunyt Berta Ferencnek. Elmondta, a magyarság szórványban való megmaradásának híveként mindent megtett annak érdekében, hogy a város önkormányzata anyagilag is maximálisan támogassa a szemlét, és bízik benne, hogy sikeresen fog lefolyni, hiszen a feltételek ehhez immár adottak. Tápai Róbert, az Egység ME elnöke elárulta, az előkészületek első mozzanataként egy jó színdarabot sikerült készíteniük a kisoroszi színészekkel együttműködve a szemle megnyitására. Emellett természetesen az infrastruktúra és a pénzügyi háttér megteremtésének szempontjából is igyekeztek minden szükséges feladatot elvégezni, hogy a találkozónak méltó helyszínt biztosítsanak.

Most a célegyenesben már csak az utolsó simításokat kell elvégezniük, hogy mindez megvalósuljon. Varga Tamás, a VMMI közművelődési referense kifejtette, hogy ez a találkozó az egyik legjobb dolog, ami az amatőr színjátszóinkkal történhet, hiszen több csoport egyenesen abból a célból jött létre, hogy itt megmutathassák magukat, tehát komoly húzóerő számukra a rendezvény. Azt is fontosnak tartja, hogy itt megnézhetik egymás produkcióit a társulatok: tanulhatnak egymástól, kapcsolatokat építhetnek, tehát tovább tudnak fejlődni. A kísérőrendezvényeket illetően elmondta, sor kerül majd Mácsai Mónika Az elfogadás útján című előadására, valamint két színésztréningre, a szemle végén pedig a szokásos díjkiosztó gálaműsorra és jutalom-előadásra, mely idén a Zentai Magyar Kamaraszínház Május van, Tisztelt Úr! című produkciója lesz. Raffai Ágnes, a VMMSZ szakmunkatársa elárulta, hogy a találkozó április 5-én 17.30-kor egy kiállításmegnyitóval veszi kezdetét, ahol a közönség a nagykikindai színjátszás múltjába nyerhet betekintést. Elmondta, hogy a megszokott módon idén is szakmai zsűri fogja megvitatni a bemutatkozó csapatokkal a látottakat, ily módon létrehozva egy oda-vissza kommunikációt.

Ezúttal Táborosi Margaréta színész, rendező, az Újvidéki Művészeti Akadémia tanársegédje, Lőrinc Tímea, a Zentai Magyar Kamaraszínház Pataki-gyűrű díjas színművésze, valamint Czajlik József, a Kassai Thália Színház igazgatója vállalták ezt a feladatot.

Virág Kiss Anita, a VMMI munkatársa a szemle Súgó című, idén tizedik évét ünneplő lapjáról mesélt, amely napról napra követi az eseményt.

Úgy véli, a kiadvány legfontosabb hozadéka, hogy szerepel benne a zsűri véleményezése, mely későbbi résztvevőknek is okulására szolgálhat.

A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű rendezvénye.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, (szög)
Többi hír