Ugrás a tartalomra

Ösztöndíj egyetemistáknak

A kishegyesi önkormányzat ösztöndíjra és útiköltség-térítésre írt ki pályázatot, keretösszege 2,5 millió dinár

A kishegyesi önkormányzat már hosszú évek óta segíti a község diákjait és egyetemistáit. Az egyetemistáknak szánt támogatási pályázatot néhány nappal ezelőtt írták ki, és egy hónapig lesz nyitva. A pályázati kiírás keretösszege 2,5 millió dinár, és a jelentkezők számának függvényében oszlik el. Kovács Károly, a polgármester ifjúsági ügyekkel megbízott tanácsadója arról számolt be lapunknak, hogy az ösztöndíjpályázatnál feltétel a jó átlageredmény.

– Az önkormányzat azokat a községbeli egyetemistákat támogatja, akik kiváló eredményt érnek el. Az ösztöndíjpályázat október 10-én került kiírásra, és a feltételei hasonlóak a korábbi években megjelentekhez. A Szerbiában tanuló hallgatóknak legkevesebb 8-as átlaggal kell rendelkezniük. Lakcímmel kell igazolniuk, hogy a község területén élnek, és kell a beírt iskolaévről szóló igazolás. A pályázattal kapcsolatos információk és űrlapok megtalálhatók a község honlapján. Ez alkalommal is részt vehetnek a pályázaton a külföldön tanuló egyetemisták is, nekik legkevesebb 3,5-ös átlaggal kell rendelkezniük. Ennek kapcsán fontos elmondani, hogy a nekik szánt támogatásnak egy pozitív, hazaváró üzenete van: szeretnénk, ha tanulmányaik befejezése után hazatérnének, hogy a megszerzett tudást itt kamatoztassák – mondta el Kovács, majd hozzáfűzte, hogy hasonló módon a doktorandusz hallgatókat is támogatja az önkormányzat.

Az egyetemisták a második évtől vehetnek részt az ösztöndíjpályázaton, mivel az elért átlag alapján rangsorolják őket. Ennek kapcsán komoly újítást vezetett be az önkormányzat – tudtuk meg a polgármester segédjétől: nem az addig évek elért átlageredményét, hanem az utolsó évben elértet veszik tekintetbe pályázáskor. Ez azért könnyítés, mert az egyetemista akkor is jogosult az ösztöndíjra, ha csak az utolsó évben volt meg a szükséges átlaga. Az önkormányzat pályázatán nem kizáró ok, ha a hallgató a Magyar Nemzeti Tanácstól is kap ösztöndíjat.

Az ösztöndíj mellett az önkormányzat az egyetemisták utazási költségeihez is hozzájárul – számolt be Kovács.

– Az utaztatási támogatásra vonatkozó pályázatot október 11-én írtuk ki, és a szükséges tudnivalók, űrlapok ez esetben is a község honlapján találhatók meg. Erre a pályázatra azok a hallgatók jelentkezhetnek, akik nem ismételtek évet, nem felhasználói egy kollégiumnak sem, és nem kapnak semmilyen ösztöndíjat. Szükséges egy igazolás arról, hogy naponta vagy hetente utaznak lakóhelyükről az egyetemre – fogalmazott a polgármester segédje, majd hozzáfűzte, hogy ez a pályázat tartományi forrásból valósul meg, és a teljes útiköltséget megtérítik.

Az önkormányzat ösztöndíjpályázata november 10-éig lesz nyitva, az útiköltség-térítés pályázata pedig október 31-éig.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, L.J. (Fotó: Lakatos János)
Többi hír