Ugrás a tartalomra

Ösztöndíj az egyetemistáknak

Kishegyes község önkormányzata több mint 50 egyetemistával írt alá támogatási szerződést – Az önkormányzat közel 2,7 millió dinárt fordít az ösztöndíjprogramra

A kishegyesi községi képviselőt-testület tanácstermében a kishegyesi önkormányzat képviselői 54 községbeli egyetemistával írtak alá támogatási szerződést.

Az ünnepélyes aláíráson jelen volt Marko Lazić, Kishegyes község polgármestere, Kerekes Zoltán alpolgármester, Kovács Károly, a polgármester ifjúsági ügyekkel megbízott segédje és Ksenija Kustudić-Đukić, a községi tanács oktatási ügyekkel megbízott tanácstagja.

Az ösztöndíjszerződés kapcsán Kovács Károly arról számolt be lapunknak, hogy Kishegyes önkormányzata az elmúlt 6 esztendőben támogatta az egyetemistákat.

– Az idén hosszabbított határidővel lehetett jelentkezni az ösztöndíjpályázatra, egészen november 10-éig. Összesen 61 községbeli egyetemista adta át kérelmét, közülük 54 felelt meg a pályázati kiírás szabályzatának.

A Szerbiában tanuló egyetemisták esetében 8 átlag osztályzat a feltétel, a Magyarországon vagy külföldön tanulóknál pedig 3,5 átlag osztályzat. Meg kell jegyezni, hogy az idei évben, a korábbiakhoz képest, nagy számú kérelem érkezett be hozzánk – számolt be a polgármester ifjúsági ügyekkel megbízott segédje, majd arról is szólt, hogy nem csak az egyetemisták részesültek ösztöndíjban: az 54 kedvezményezett egyetemistából ugyanis 4 doktorandusz hallgató. Kovácstól azt is megtudtuk, hogy a községi ösztöndíjpályázat kedvezményezettjei havi szinten fogják kapni a támogatást.

– A jövő évi községi költségvetés közel 2,7 millió dinárt irányoz elő az egyetemisták ösztöndíjazására. Ez azt jelenti, hogy az előttünk álló 9 hónapban mintegy 5500 dinárral tudjuk a községbeli egyetemistáinkat és a doktorandusz hallgatókat támogatni. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a Magyarországon tanuló egyetemistákat is támogassuk, mivel ennek egy hazahívó üzenete van irányukba. Szeretnénk, hogy a kint megszerzett tudást idehaza, a szülőföldön kamatoztassák majd. Ezért is helyezünk minden évben hangsúlyt a külföldön tanuló diákok támogatására – mondta el Kovács, majd minden egyetemistát arra buzdított, hogy amennyiben megfelelnek a pályázati kiírásnak, akkor a jövő évben is adják át kérelmüket. A hallgatók a második évtől pályázhatnak, és a polgármester segédje szerint szinte biztos, hogy azok a pályázók, akik megfelelnek a kiírás feltételeinek, ösztöndíjban részesülnek.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, L.J.
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto