Ugrás a tartalomra

Összetartás nélkül nem megy

A verbászi Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület évi közgyűlésén a gondok kerültek előtérbe

A maroknyi verbászi magyarságot összetartó Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület évi közgyülésén jelen volt Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, és Valka Károly, a VMSZ körzeti elnöke is.

Napirenden az egyesület elmúlt időszakának munka- és pénzügyi jelentései szerepeltek, valamint, hogy a kucorai magyar énekcsoport társulási szándékát nyilvánította ki, azt, hogy a jövőben a verbászi magyar egyesületben kívánnának tevékenykedni. Mielőtt elfogadásra kerültek volna a napirendi pontok, ajánlat érkezett, hogy azt bővítsék ki azzal, hogy ne csak évi közgyűlés, hanem évi tisztújító közgyülés is legyen, de mivel a tagok azt nem szavazták meg, nem is került a napirendi pontok közé.

Az összejövetel során több alkalommal is heves szóváltásokra került sor, különösen akkor, amikor felolvasásra került a 2016-os évi megvalósított munkaterv.

Az Aranykalász nevet viselő kézimunkacsoport kiválóan tevékenykedett, számtalan rendezvényen vett részt, és az énekcsoport is sikeres és gyümölcsöző tevékenységet fejtett ki. A művelődési egyesületben az elmúlt időszakban teadálutánokat, műhelymunkákat szerveznek jeles ünnepeink – karácsony, húsvét – kapcsán, kézimunka-kiállításuk is volt a helyi múzeumban, az óvodásokhoz is ellátogatnak rendszeresen, hogy a gyermekekkel megismertessék a magyar hagyományokat, anyáknapi bált is rendeztek, a kenyerszentelési ünnep is méltóképpen került megtartásra, kézimunkatáborba is ellátogattak. Decemberben templombúcsút tartottak, és évente kétszer a dreai Lurkóházat is meglátogatják, és ajándékokat visznek az ottlakóknak a katolikus ünnepek elött – tájékoztatta az egybegyűlteket Paróczi Mária, a művelődési egyesület elnöke. A pénzügyi jelentésből pedig kitűnt, hogy igaz, nagyon kis összegből, de pozitívan gazdálkodott az egyesület.

A jelentés utáni vitában elhangzott, hogy ezen szakcsoportok tevékenységén kívül semmi más nem történik az egyesületben, nincs színjátszócsoport sem a gyermekek sem a felnőttek számára, holott korábban, az előző vezetések alatt sikeresen tevékenykedett, öregbítette a verbászi Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület hírnevét (ezért is vetődött fel a tisztújítás napirendi pontok közé iktatása).

Valka Károly felszólalásában elmondta, hogy a kúlai Népkör MMK minden segítséget megad, hogy a jövőben még sikeresebben pályázhasson a Szirmai vezetősége, mert, mint elhangzott, a pénzhiány nagyban kihat a tevékenységek minőségére és kivitelezésére. A Magyar Nemzeti Tanács, a Bethlen Gábor Alap, a Szekeres László Alapítvány is számtalan pályázatot hirdet meg, van esély a sikeres pályázáshoz, de a VMSZ tartományi és a községi (verbászi) szervekben tevékenykedő tisztségviselői révén is igykeszik a segítségére lenni az egyesületnek, de mindehhez az kell, hogy összetartsunk és megértéssel segítsük egymást, mert különben elveszünk, lemorzsolódunk, hangsúlyozta Valka.

Dudás Károly is az összetartást és az összefogást emelte ki, majd elmondta, hogy igenis nagyon értékes közösségről van szó, amely nem szabad, hogy elvesszen, mert azt nem szabad megengedni. A segítség kéznyújtásnyira van, csak élni kell a lehetőséggel és nem a múltban keresni a hibákat.

A néha heves szócsatáktól sem mentes összejövetel azzal zárult, hogy a jelenlegi vezetőség továbbra is megszervezi a tervben szereplő események megtartását. Szeptemberben újra összeül a vezetőség a meghívott vendégek jelenlétében, hogy tovább tárgyaljon a lehetőségekről, és a verbászi Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület sikeresen és mind nagyobb létszámban tevékenykedjen, és meghatározója legyen a helyi magyarságnak.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Kozma Lívia
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen