Ugrás a tartalomra

Összefogott a magyarság

Kishegyesen az 1848-as magyar szabadságharcra emlékeztek

Kishegyesen tegnap délelőtt a nyugati temetőben lévő 1848/49-es emlékműnél tartottak megemlékezést a magyar szabadságharc és forradalom tiszteletére. Az eseményt a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és a kishegyesi helyi közösség szervezték.

A megemlékezés során hazafias versek és dalok hangzottak el, valamint Gombár Szeréna, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja felolvasta Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének levelét. Az esemény szónoka Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke volt. Szűgyi elmondta, hogy az idei évben különös jelentősége van a megemlékezésnek, hiszen pontosan 170 évvel ezelőtt tört ki a magyar szabadságharc.

– Március 15-e azt a gondolatot hordozza magában, hogy annak idején a magyarság összefogott, és az akkori törekvéseik ma is meghatározták a magyarság sorsát. Még akkor is, ha nem is tudták véghez vinni elképzeléseiket, mert a világ másképpen gondolta. 1848 üzenete, hogy tudunk magyarok lenni, és ha valamit közösen akarunk, akkor azt meg is tudjuk valósítani – fogalmazott Szűgyi.

A megemlékezés alkalmi műsorán fellépet a művelődési egyesület Rezeda asszonykórusa és Szajkó énekcsoportja, valamint a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének szavalói, Vanka Réka és Kanyó Natália.

A megemlékezés végén a jelenlévők megkoszorúzták a 1848-as emlékművet. Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának nevében Gombár Szeréna konzul asszony és Csalóközi Eszter, a magyar külügyminisztérium főosztályvezetője, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Kecskés Endre tanácstag és Bojtos Béla, az oktatási bizottság tagja, a Vajdasági Magyar Szövetség nevében Juhász Bálint elnökségi tag, Kerekes Zoltán és Sándor István, a helyi szervezetek elnökei, Kishegyes község önkormányzatának nevében Sárközi István, a képviselő-testület titkára és Mohácsi Zoltán, a községi tanács tagja, a kishegyesi helyi közösség nevében Sipos Tibor, a helyi közösségi titkár és Lukács Péter, a helyi közösség tanácsának tagja helyezték el a kegyelet virágait. Az emlékművet megkoszorúzták a debreceni református gimnázium diákjai is, akik vendégként voltak jelen.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, L. J.
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét