Ugrás a tartalomra

Ortodox húsvétra megindul a vasútforgalom

Zorana Mihajlović: Vajdaságban jelenleg mintegy kétmilliárd euró értékben folynak infrastrukturális beruházások

Legkésőbb április 7-én megindul a vasúti forgalom az új Žeželj-hídon Újvidéken, néhány hónap múlva pedig a közúti forgalomnak is átadják a létesítményt – hangzott el a munkálatok tegnapi megtekintésekor, amikor is áthaladt az első, újságírókat és politikusokat szállító DMU–711-es számú vonat a hídon. Hogy nyilatkozzanak a politikusok, egy rövid szünetet tett rajta a szerelvény.

Igor Mirović tartományi kormányfő a munkálatok sikerét elsősorban a tartományi és köztársasági kormány, továbbá a városi szervek és az uniós intézmények közötti jó koordinációnak tulajdonítja. Arra is emlékeztetett, hogy folynak a munkálatok a Belgrád és Újvidék közötti vasúti sínek felújításán, ennek köszönhetően három-négy éven belül negyven perc alatt lehet majd megtenni a két nagyváros közötti utat. Ezzel egyidejűleg nagy fejlesztések folynak majd a Szabadka és Budapest felé vezető szakaszon is, így egy korszerűbb, gyorsabb vasúti infrastruktúra birtokosainak mondhatjuk magunkat.

Ez elengedhetetlen előfeltétele a gazdasági fejlődésnek, az idegenforgalomnak és az életszínvonal javulásának is – fogalmazott a kormányfő. Újságírói kérdésre válaszolva Kern Imre építésügyi, közlekedési és infrastrukturális ügyekkel megbízott államtitkár pontosította: az autós forgalom az uniós szakértők becslése szerint július 1-jén indul el a hídon, bár Szerbiában azt szeretnék, ha sikerülne egy hónappal előbbre hozni ezt a határidőt.

Violeta Bulc uniós közlekedési és mobilitási biztos erős szimbólumnak nevezte a Žeželj-hidat, mely nem csupán a Duna két partját köti össze, hanem Szerbiát is Európával. Mint mondta, ahogyan Szerbia tartja magát a hídépítéskor a határidőkhöz, ez jelzi, hogy tartani fogja magát az európai közeledés határidejéhez is, s ugyanolyan sürgősnek tekinti a csatlakozást, mint a projektum kivitelezését. Mint mondta, az EU számára fontos, hogy segíteni tudta a híd létrehozását: az 50 millió eurós költségből ugyanis 40 milliót az EU fedezett, és a bekötőutak megépítéséhez szükséges 4 millió euróból is 3 millió uniós támogatás.

A lebombázása után 19 évvel mára eljutottunk oda, hogy a híd ismét áll, megindulhat rajta a vasúti közlekedés. Ez az eredmény a tervezőknek és a munkásoknak köszönhető, hiszen egy évek óta várt projektum valósult meg – értékelte Miloš Vučević, Újvidék polgármestere.

Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastruktúraügyi miniszter úgy fogalmazott, a hidak összeköttetést és fejlődést jelentenek, ez a híd fontos eleme a 10-es közúti folyosónak, ezért különösen jelentős. Megérte szinte hetente felügyelni a munkálatokat – jelentette ki, egyben arra is kitérve, hogy a múltat nem felejtheti el Szerbia, de már ezzel a híddal is inkább a jövőt építi, minthogy a múltra emlékezne. Újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy Vajdaságban jelenleg mintegy kétmilliárd euró értékben folynak infrastrukturális beruházások, Szerbia területére vonatkozólag pedig ez az összeg eléri a 16 milliárd eurót.

A vajdasági politikusok nyilatkozataikban újabb hídprojektumok lehetőségeit is felvázolták.  Újvidéken az egykori Ferenc József híd helyén gyalogos-kerékpáros hidat képzelnek el, de szívesen összekötnék a Horgász-szigetnél az Európa sugárutat a kamenicai kerülőúttal is.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v-ár