Ugrás a tartalomra

Oromhegyes: Felújítják a júniusban megroggyant iskolaépületet

A munkálatokhoz szükséges 31,5 millió dinárt a tartomány és Magyarkanizsa község biztosította

Az oromi általános iskolában, amely az oromhegyesi Arany János Általános Iskola kihelyezett tagozata, sajtótájékoztató keretében ismertették az oromhegyesi anyaépület felújításának tervét. Mint ismeretes, három nappal az elmúlt tanév vége előttcsőtörés következtében megroggyant az iskola épülete és olyan károk keletkeztek rajta, amelyek miatt életveszélyessé nyilvánították. A tanév utolsó három napján az oromhegyesi diákok az oromi iskolába jártak, ahova autóbusszal szállították őket.

„Iskolánk teljes erőbevetéssel dolgozik a küszöbön álló tanév előkészületein. Nagy megnyugvással fogadtuk, hogy rendeződni látszik az oromhegyesi iskolaépület sorsa, megkezdődött ugyanis a felújítás folyamata. Már a közbeszerzés küszöbén állunk, de amíg a munkálatok be nem fejeződnek, diákjainknak az oromi iskolaépületbe kell járniuk, ahogyan az az előző iskolaév legvégén is történt.

A tanulók két váltásban járnak majd iskolába, délelőtt a felsősök, délután pedig az alsósok. Az önkormányzat már jóváhagyta az autóbuszok használatát, de hogy a szülőket is megnyugtassuk, a gyerekek sohasem egyedül, hanem pedagógusok kíséretében utaznak majd Oromra és vissza. A júniusi kényszerpróba sikeres volt, ezért döntöttünk most is az oromi iskola mellett. Annyi a különbség, hogy akkor már nem voltak nyolcadikosaink, most azonban lesznek, ezért két autóbuszra lesz szükség a gyerekek szállításához. Ami az oromhegyesi épületet illeti, a szakemberek szerint nem mozdult el, lehet benne építkezni. Nem tudhatom, hogy a felújítás meddig tart, de azt kijelenthetem már most, hogy diákjaink nem örökre költöznek át az oromi épületbe, a szeptember elsején kezdődő tanévben biztosan visszatérnek majd saját iskolájukba” - nyilatkozta Vajda Attila, az Arany János Általános Iskola igazgatója.

A községi önkormányzat és maga Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere is valamivel gyorsabb ügyintézésre számított a probléma megoldása során, de az évi szabadságok gyakran késleltették egy-egy dokumentum beszerzését.

„Az elemzéseket a szakemberek sikerrel elvégezték, úgy földtanilag mint statikailag, amelyek eredményeiből kiderült, hogy az épület maradhat ott, ahol van, sem lebontani nem kell, sem áthelyezni másik lokációra, amiről az emberek beszéltek” - mondta Fejsztámer Róbert. "Az utolsó szót a mérnökök mondták ki, és miután elkészítették a felújítási terveket, akkor fordult az önkormányzat segítségért a tartományi kormányhoz, amely megértéssel viszonyult kérelmünkhöz és magára vállalta az építkezési költségek nagyobb hányadát. A tartomány 24 és fél, a magyarkanizsai község pedig 7 millió dinárral járul hozzá az iskolaépület rendbe tételéhez. A mi részünket az idei községi költségvetésből fedezzük, de azt hiszem, teljesen mindegy, honnan jön a pénz, a lényeg az, hogy a munkálatok, amelyek a közbeszerzés előtt állnak, mihamarabb megkezdődjenek. Hogy mikor válik újra belakható iskolává az épület, azt ismételten a szakemberek, nem pedig a politikusok mondják meg. A mi dolgunk, hogy biztosítsuk rá az anyagiakat és a lehetőséget az oromhegyesi diákok oktatásának zavartalan lebonyolítására. Mindeközben igyekezni fogunk felgyorsítani a folyamatokat köztársasági vonalon is, mert az a véleményünk, hogy megfelelő hozzáállással a felújítási munkákat az első félév vége előtt be lehetne fejezni, és akkor a másodikat már az iskolájukban kezdhetnék meg az oromhegyesi általános iskolások. Mivel a baj ismeretében már számítani kellett erre, a költségvetés átszervezésekor kiválasztottuk azt a mintegy másfél millió dinárt is, ami az oromhegyesi diákok Oromra történő szállítására kell, de úgy gondolom, nem is a pénzösszeg nagyságán keresztül kell mérni azt, hogy jó-e egy megoldás vagy sem, hanem azon, hogy a diákok és szüleik szempontjából megfelel-e, hogy át tudjuk-e hidalni ezt a nem várt problémát.”

A tartományi kormány nyitottságot mutatott a helyzet rendezése irányába, megértette a probléma súlyát és azonnali döntéseket hozott annak rendezése érdekében.

„Egy olyan rendkívüli helyzet elé kerültünk, ami miatt a tartománynak is lépnie kellett, így a kormány az állandó költségvetési tartalékból különítette el a szükséges pénzt az oromhegyesi iskola szanálására. Mi azt szeretnénk, ha a gond mielőbb és tartósan megoldódna. Tudjuk, hogy ezzel az épülettel már korábban is voltak problémák, ezért is lenne fontos, hogy ezúttal véglegesen hozzák rendbe az iskolaépületet. Természetesen – még ha jelenleg ezt még semmi sem indokolja – előfordulhatnak rendkívüli kiadások, amelyekre ugyancsak meg fogjuk találni a megfelelő forrást” - hallottuk Nyilas Mihály tartományi oktatási titkártól, a tartományi kormány alelnökétől.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Bödő Sándor
Többi hír