You are here

Oromhegyesen pénteken, Oromon pedig szombaton este emlékeztek az 1848/49-es magyar Forradalom és Szabadságharc eseményeire. Míg Oromhegyesen már sokadik alkalommal, Oromon első ízben tartottak ünnepi megemlékezést.

Az oromhegyesi Faluházban a helybeli óvodások, az Arany János Általános Iskola diákjai valamint a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület tagjai léptek színpadra. A helyi általános iskola az idén szervezőként is bemutatkozott, de diákjai alkalmi műsorszámokkal is készültek az eseményre.

A műsort a Fitrinka gyermek néptánccsoport kis táncosai nyitották meg, majd az iskola 15 diákja mutatott be részleteket a forradalom és szabadságharc eseményeiből. Fellépett a művelődési egyesület vegyeskórusa és a Bohémia amatőr színtársulat tagjai is. A korábbi megemlékezéseket mindig a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szervezte, az idén először ez a feladat az iskolának jutott ki, aminek maradéktalanul eleget is tett a két felkészítő pedagógus, Bicskei Angéla és Medgyesi Dunić Anđelka valamint fellépő diákjaik, akiknek a művelődési egyesület a háttértámogatást biztosította.

Az oromhegyesiek nagy tapssal köszönték meg a gyerekek és felnőttek közreműködését.

Az oromi ünnepségre megmozdult a falu apraja-nagyja. Óvodások, kisdiákok, középiskolások, munkás- és földműves-fiatalok, egyetemisták, pedagógusok, nyugdíjasok igyekeztek megtenni mindent annak érdekében, hogy a faluban először megrendezésre kerülő rendezvény emlékezetes legyen. A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület kultúrotthonának nagyterme zsúfolásig telt helybeliekkel és vendégeikkel. Ünnepi beszédet Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) köztársasági képviselője mondott, aki az összefogás, a közös célok és a jó partnerválasztás fontosságára hívta fel a megjelentek figyelmét.

Az ünnepségen természetesen megjelent Nyilas Mihály tartományi kormányalelnök is, aki oromi lakosként elégedettségét fejezte ki, hogy végre saját falujában is tartanak megemlékezést, a falu összefogása pedig azt bizonyítja, hogy igenis fontos Oromnak is a múlt dicső magyar eseményeinek a megünneplése.

A Petőfi tovább él! című ünnepi műsorban - Oromon először - a kultúrház színpadán bemutatkoztak a sokszorosan díjazott, határainkon innen és túl is ismert csókai népdalkórusok, a Rákóczi Férfikórus és a Csalogány Asszonykórus is.

Szerző: 
Vajdaság Ma, Bödő Sándor