Ugrás a tartalomra

Nyári táborok Topolyán és Zentagunarason

Néptánc, népzene és a természet szeretete

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület 29. táborát, illetve a 25. Batyu-tábort látogatta meg tegnap Kislinder Gábor községi elnök és küldöttsége. A Topolyai-tó partján, az egykori Kiss Lajos kastély melletti tisztáson megrendezett környezetvédelmi, környezetismereti tábor a gyerekek egyéni ismeretét tágítja, amiből hosszú távon az egész közösség is nyerhet – nyilatkozta a községi elnök.

– Már gyermekkortól kezdve meg kell szerettetni a környezetünket és a biológiát a gyerekekkel ahhoz, hogy felnőttként tudják értékelni, megbecsülni és megőrizni a bennünket körbevevő élővilágot. Erre a célra kiválóan megfelel az Arcus táborának is helyszínül szolgáló Topolyai-tó mente. Az önkormányzat is nagy hangsúlyt fektet a tó védelmére, karbantartására. Ettől függetlenül történnek emberi mulasztások, egy ilyen mérgezéses esetre sikerült rámutatnia múlt évben is a táborozó kis csapatnak – nyilatkozta Kislinder.

Harkai Ákos, az Arcus elnöke elmondta, hogy töretlenül nő a gyerekek érdeklődése a szervezet nyári tábora iránt.

– A legtöbb táborozónk topolyai, illetve községbeli, de Vajdaság egész területéről érkeztek hozzánk, így Szabadkáról, Csantavérről, Újvidékről, és vannak magyarországi vendégeink, illetve csoportvezetőnk is. Már a tavalyi táborba többen jelentkeztek a megszokottnál, az ideibe pedig további érdeklődőre számítotottunk, így ebben az évben 42 gyermek, az előadókkal együtt összesen 63 táborlakó gyűlt össze. Az idén is a fő témánk a bevezetés a természetvédelembe, emellett a gyerekek 5 szakcsoportba jelentkezhettek, és bebarangoljuk a környéket. Külön figyelmet szentelünk a kétéltűeknek, a hüllőknek, pókászunk, halakkal is foglalkozunk. Mikrobiológiai szakcsoport is formálódott, illetve az idén a növénytani szakcsoportot összevontuk a rovartani szakcsoporttal – nyilatkozta Harkai, aki elmondta azt is, hogy a kiselőadásokat a csoportok vezetői tartják, a hosszabb hangvételű, ismeretterjesztő témákban pedig vendégelőadókat hívtak: így a csillagászat mellett a védett területekkel is foglalkoznak, mint ahogy az invazív növényfajok is terítékre kerülnek.

NÉPZENÉTŐL HANGOS ZENTAGUNARAS

 

A Batyu-tábor Topolya község kiemelt fontosságú rendezvénye, nemcsak a tartalma, de a népessége miatt is, hiszen a 260 táborozó oktatását, szükségleteit további 40 egyén látja el – nyilatkozta Kislinder Gábor, a 25. nyári kampusnak helyet adó zentagunarasi általános iskolában tett látogatása alkalmával.

– A néptánc nemcsak szórakozási lehetőséget nyújt gyermekeinknek, hanem a hagyományok ismeretét és szeretetét is. Az idén a szép számú jelentkező is bizonyítja, hogy ezt a nyári programot az önkormányzatnak mindenképpen támogatnia kell – tette hozzá a községi elnök. Kisimre Szerda Anna, a fő szervező Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ elnök asszonya örömének adott hangot, hogy a jubileumi táborba a korábbinál többen jelentkeztek.

– Ez azt bizonyítja, hogy jó híre van a táborunknak, és hogy töretlen a népszerűsége a néptáncnak és a népzenének. A legfiatalabbak somogyi táncokat tanulnak, a felsősök bukovinai táncokkal ismerkednek, a 7. és 8. osztályosok vajdaszentiványi táncokat, a legidősebbek – tehát a középiskolások és a náluk idősebbek pedig kalotaszegit tanulnak.

Megszervezték a reneszánszát élő tamburaoktatást is, mint ahogy a hegedűs, brácsás, bőgős tudományokat is tovább fejleszthetik a fiatalok, akik a foglalkozások közötti szabadidőben gyöngyöt fűzhetnek, nemezelhetnek, bútort festhetnek. Esténként táncházak zajlanak, amelyekben húzta már a talpalávalót a Csörgő citerazenekar, a Pendergő tamburazenekar, a táncoktatók ma esti fellépésén pedig a Fokos és a Csalóka zenekar muzsikál. Szombaton zárul a tábor a hagyományos gálaműsorral.

 

 

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K.P.D. (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)
Többi hír