Ugrás a tartalomra

Nosza hajrá süssünk, főzzünk! Hol? Noszán.

A Nosza hajrá süssünk, főzzünk elnevezésű rendezvényen 17 versenycsapat indult. A Hajdújáráshoz tartozó, 500 lelket számláló településen marha-, birka-, köröm-, őz- és vaddisznópörköltet, csirkepaprikást és babot készítettek az iskola udvarában. Számos kísérőrendezvényt is szerveztek a több száz vendégnek.

Délután egy órától gyülekeztek a versenycsapatok, amelyek tetszés szerinti ételt készíthettek. Nagy Zsolt, Ludas:
„- Mit főznek?
– Marhapörköltet.
– Milyen recept alapján?
– Saját recept. Egyedi recept.
– Hogy érzik magukat?
– Nagyon jól.”
A vendéglátó noszaiakon kívül a környékbeli települések apraja-nagyja szorgoskodott és barátkozott a főzőhelyek körül. A közösségépítő rendezvényről a magyar mulatós muzsika sem hiányozhatott.

A rendezvényt mindig a noszai templom védőszentje, Szent Ágoston napjához, augusztus 28-hoz legközelebb eső hétvégén tartják, általában szeptember elején, idén azonban a környékbeli településeken szervezett sok más program miatt a szokásosnál előbbre hozták. Nemcsak főzésből állt a szombati program. Kovács Elvira, szervező, Nosza: „Beletettünk a programba gyermekjátékokat és kézműves foglalkozást. A gyermekjátékokat a fiatalok rendezték, a kézműves foglalkozást pedig az óvónénik vezetik le.”

A gyerkőcök élvezték a kézműves foglakozást. Tomáskovity Rózsa, óvónő, Hajdújárás: „Baglyot készítettünk, ami cukorkát visz a tarsolyában. Meg olyan nyuszikat, amik pörögni, repülni tudnak.”

Mindenki nagyon jól szórakozott, a környéket ellepték a finom illatok. A noszai főzőverseny idén is jó hangulatban telt el. A szakácsok örömmel forgatták bográcsaikat. A fergeteges hangulatot csak az időjárás rontotta el.

Feltámadt a szél, felhők tornyosultak, vihar közeledett. Az elkészült ételeket jóízűen fogyasztotta el főzősátra alatt egy-egy baráti társaság. Közben a zsűri szigorú elvárások alapján osztályozta az ételeket.

Gallai Zsolt, zsűritag, Királyhalom: „A színhatás, az állag és az összhatás alapján szoktunk, figyelembe vesszük a paprikának a minőségét, a színét meg magának a pörköltnek a kinézetét.”

Mindhárom díjazott csapat marhapörköltet főzött. Első lett a királyhalmi Szalma Dávid, második a hajdújárási Senna csapata, harmadik pedig a helybeli Csonka Edit főztje.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír