Ugrás a tartalomra

A néphagyományoké lesz a főszerep

Bajsán szombaton tizenharmadik alkalommal szervezik meg a Prélót

A néhai Jakab László kezdeményezésére indult útjára 13 évvel ezelőtt a Préló elnevezésű találkozó Bajsán, s mára már nemzetközi jellegű színes népművészeti kavalkáddá nőtte ki magát.

Helyszínéül a Testvériség–Egység Általános Iskola tornaterme szolgál. Kókity Erikától, a helyi művelődési egyesület elnök asszonyától megtudtuk, hogy a hagyományosan három nyelven – magyarul, szerbül és szlovákul – zajló összejövetellel külföldi vendégeik közreműködésével állítanak emléket a tájainkon élő családok hajdani életformájának és a bajsai szokásoknak is egyúttal. Az idén tizenhét, egyenként öt fős csapat, illetve mintegy 360 személy részvételére számítanak.

– Az eddigiekkel összhangban reggel fél kilenctől várjuk a versenyző csapatok és a kiállítók érkezését, a községbeli résztvevők mellett Szlovákiából Rozsnyó, Horvátországból Laskó, Magyarországról pedig Kelebia és Heves képviselteti magát. Közelebbről pedig Kiszácsról, Topolyáról, Zentagunarasról, Bácskossuthfalváról és Pacsérról is várunk hagyományőrzőket.

Vendégeinket autentikus reggelivel, lila hagymás zsíros kenyérrel és tepertővel kínáljuk. Az ünnepélyes megnyitó 9 órakor kezdődik, ekkor népviseletbe öltözött résztvevőink felvonulnak, és kezdetét veszi a három nyelvű kultúrműsor.

Ezúttal szétválasztjuk a művelődési tartalmat a versenytől, hogy kellő figyelmet kapjon mindkét momentum, illetve bajsai gyermek fellépőink számára is szervezünk vetélkedőt, az eddig megszokott kézműves foglalkozással együtt. Hevesi vendégeinknek köszönhetően kézzel készített hagyományos gyermekjátékokat készíthetnek majd a legkisebbek. Az ügyességi versenyekben olyan régen mindennaposnak számító tevékenységekben mérkőznek meg a csapatok, mint például a kukoricamorzsolás, kukoricapattogatás, csutkavárépítés – hallottuk a Testvériség Művelődési Egyesület elnök asszonyától.

– Ebédre, ahogyan az régen is lehetett ilyen alkalmakkor, szármát szolgálunk fel. A csapatok a játék jellegétől függően 10 vagy 20 perces versenyben mérik össze erejüket. Reméljük a jó időt, hiszen szabadtéri versenyszámunk is lesz, a tűzgyújtás. A tésztakészítési versenyprogramunk ezúttal elmarad.

A csapatokkal kapcsolatban sohasem tudhatjuk, ki a favorit. Az eredményhirdetés délután fél kettőkor lesz. Ekkor derül ki az is, hogy ki lett a legeredetibb hagyományos viseletet felöltő hölgy és úriember résztvevőnk. Az öttagú versenybizottság dönt ebben a kérdésben is.

Végül kihirdetjük a 17. Nemzetközi Pálinkaversenyünkre is nevezett magyarországi prélósaink eredményeit. De ezzel sem ér még véget az ünnepségünk, hiszen következik az élő zenés mulatság – nyilatkozta a bajsai Testvériség Művelődési Egyesület elnök asszonya, aki elárulta azt is, hogy a találkozó gyökere legalább 100 évre nyúlik vissza, hiszen régen telente – amikor nem volt kint a földeken munka –a bajsai ismerős-rokon családok egy-egy napon összejöttek, és közösen tollat fosztottak, alkalomadtán dohányt simítottak vagy morzsoltak, a nők kézimunkáztak, a gyerekek játszottak, és közben énekeltek, meséltek egymásnak.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K.P.D.
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét