Ugrás a tartalomra

Nemzeti sorskérdéseinkről Muzslyán

A Nemzeti sorskérdéseink című előadássorozat harmadik állomása Muzslya volt, ahol tegnap este két előadást hallgathattak végig az érdeklődők. Elsőként Sztojkó József, helybeli szervező, a házigazdák nevében köszöntötte az egybegyűlteket, majd Béres Zoltán, a Vajdasági Magyar Civil Szövetség elnöke szólt a szép számú közönséghez.

Az est keretében két előadó volt, msgr. dr. Német László, nagybecskereki megyéspüspök és mgr. Hajnal Jenő, a VMMI igazgatója.

A püspökatya előadásában a mai kor jelenségéről, a társadalmi életben a civil szervezetek jelenlétéről szólt, annak jelentőségéről, továbbá arra mutatott rá, hogy a civil szervezetek bizonyos módon kihívást jelentenek az egyház és az állam számára, hiszen a civil szervezetek az önkéntesek segítségével sokkal kisebb forrásokból is meg tudnak valósítani olyan programokat, ahol sok esetben sem az egyház, sem az állam nem tud jelen lenni. Ugyanakkor az állam és az egyház mellett támogatnak olyan fontos feladatokat, amelyek sorsdöntőek lehetnek a nemzetünk számára.

Mgr. Hajnal Jenő előadásában a nemzeti sorskérdéseinket, a kérdéseket három témakör köré csoportosította, ez pedig az anyanyelv, a kultúra, és a közösség. Mindinkább érdemes ezekről a témákról beszélgetni, mert az emberek manapság megfeledkeznek arról, hogy a szülőföld, a múlt, az ősök hagyományai iránt is vannak kötelezettségeik.

Az estet a Vajdasági Magyar Civil Szövetség szervezte a Fókusz Klaszter - a családi gazdálkodók egyesülete közreműködésével. A rendezvényt a magyarországi Százak Tanácsa közhasznú egyesület támogatta.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Kónya-Kovács Otília
Többi hír