Ugrás a tartalomra

Nem emelkedtek az árak

Az év eleji áfanövelés nem eredményezett jelentősebb drágításokat a kereskedelmi üzletláncok polcain, és ez annak a jele, hogy végre elkezdtek az alapvető gazdasági törvényszerűségek szerint működni – állapította meg Goran Papović, a Szerbiai Fogyasztók Nemzeti Szervezetének (NOPS) elnöke.

– Nem drágultak az üzletek termékei az áfanövelés miatt, mivel végre maguk a kereskedők is belátták, hogy a saját pénzveszteségeiket nem képesek további áremelésekkel orvosolni – fejtette ki a NOPS elnöke arra utalva, hogy ahol nem emeltek az áron, ott az adónövelés terhét a kereskedelmi láncoknak kell viselniük.

Vera Vida, a Fogyasztóvédelmi Központ elnöke korábban annak a félelmének adott hangot, hogy az általános forgalmi adó kétszázalékos növelését a kereskedőházak kihasználhatják arra, hogy nagyobb drágításokat eszközöljenek. Erről szóltak az eddigi tapasztalatok, de úgy tűnik, most nem ez történt. Ennek egyik fő oka a drasztikusan megcsappant vásárlóerő lehet.

Goran Papović szerint Szerbiában nincs lehetőség további drágításokra, mivel a kereslet már így is sokkal kisebb, mint a kínálat, elsősorban az utóbbi időben bekövetkezett jelentős vásárlóerő-apadás miatt. Arra is kitért, hogy az áfaemelés nem ad jogot a kereskedőknek a haszonkulcs növelésére, ugyanakkor arra is rájöttek, hogy a drágításokkal tovább csökkentenék saját bevételüket.

Áremelésekre elsősorban a kisebb boltokban számíthatunk – emelte ki a Beta hírügynökségnek a fogyasztóvédelmi szervezet elnöke.

Mint már ismeretes, ez év január elsejétől az alacsonyabb adókulcs nyolcról tíz százalékra emelkedett az alapvető közfogyasztási cikkek, a gyógyszerek, újságok, valamint a vendéglátó-ipari szolgáltatások esetében. A számítógépek és a számítástechnikai eszközök átkerültek a magasabb, húszszázalékos adósávba.

Az adókulcs növelése miatt nem vár drasztikus áremelkedést Rasim Ljajić kereskedelmi miniszter sem. A tárcavezető a közszolgálati médiának adott nyilatkozatában – Papovićhoz hasonlóan – arról beszélt, hogy az alacsony vásárlóerő miatt a kereskedők nem engedhetik meg maguknak, hogy tovább emeljék termékeik árát. Szerinte is a további drágítás csak csökkentené az üzletek forgalmát.

– A vezető üzletláncoktól azt az ígéretet kapta, hogy nem fognak emelkedni az árak – mondta Ljajić, aki azt ígérte, hogy a kereskedelmi minisztérium felügyelői a napokban górcső alá veszik az árakat a boltokban.

– Ez nem ellenőrzés, viszont jogunkban áll befolyást gyakorolni a piaci árak alakulására – húzta alá a miniszter.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Beta, B92
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen