Ugrás a tartalomra

Nehéz életkörülmények Szabadka peremvárosi területein

Sok helyen nincs vezetékes ivóvíz és aszfaltos utca Szabadkán. A peremvárosban élőknek gondot jelent az is, hogy a szennyvízelvezető-hálózat sincs kiépítve. 
Nyolc tagú a szabadkai Tari család.

Az Újfalu városrészben élnek. Az életkörülmények és a munkalehetőségek kiábrándítóak – mondják. A helyi közösség segíti őket időnként, emelett alkalmi munkákból tartják fenn magukat. „Van mikor megyünk üvegeket szedni, akkor elzavarnak bennünket, megvernek, de megyünk csináljuk, nem bírunk rá várni, hogy az állam tartson el. Szomorú, fáj, de mit csináljunk.”

Nagy igény mutatkozik Szabadkán a város peremkerületeinek a fejlesztésére. A Vajdasági Magyar Szövetség egy gondnoki szolgálat megszervezését szorgalmazza a külterületi városrészekben – mondta Varga László a párt köztársasági parlamenti képviselője. „Lehetőséget teremtene, hogy a gyerekek, fiatalok ne vesszenek el, legyen velük foglalkozva, ne csak az általános iskola befejezéséig jussanak el.”

Varga Vilmos utcájában még városi víz sincs Makkhetesen. Háza előtt alig járható az út. „Itt főleg az infrastruktúrát kellene javítani, vizet, kábeltévét kellene behúzni.”

Folyamatosan kapcsolatban vannak az emberekkel és így tudnak a legjobban értesülni arról, hogy milyen gondokkal küzdenek – mondta Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője. „Az a mi célunk, hogy a választásokat követően Szabadkára és ezekbe a városrészekbe tudjunk hozni köztársasági költségvetési pénzeszközöket, Szabadka önerejéből nem tudja megoldani ezeket a kérdéseket.”

Több mint 10 szabadkai peremvárosi családot, vállalkozót és kisiparost látogattak meg a VMSZ képviselői.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV