Ugrás a tartalomra

Nagyobb lendülettel

A tartományi kormány 100 millió dinárral járul hozzá az oktatási intézmények felújítási munkálataihoz

A tartományi kormány költségvetéséből 100 millió dinárral támogatja 37 oktatásügyi intézmény beruházásait, felújítási munkálatait. Öt óvoda, tizenkilenc általános, kilenc középiskola és négy diákotthon pályázott sikeresen.

A szerződéseket Nyilas Mihály tartományi kormányfőhelyettes, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi –  nemzeti közösségi titkár tegnap a vajdasági kormányban adta át az intézmények képviselőinek.

– A tartományi kormány folytatja azt az akcióját, amelyet három évvel ezelőtt kezdeményezett. Ennek keretében arra törekszünk, hogy a köztársasági pénzeszközökkel, a helyi önkormányzatok, községek és városok forrásaival együtt a tartományi kormány folyamatosan azon dolgozik, hogy jelentősen járuljon hozzá az iskolák, az óvodák és a diákotthonok felújításához, szanálásához.

Az érdeklődés nagy volt, a szükségletek nagyok, láttuk ezt azoknak a számából, akik jelentkeztek a pályázatunkra. A jövő évi költségvetés kidolgozása folyamatban van, a tartományi kormány a továbbiakban is bizonyára jelentős eszközöket irányoz elő erre a célra.

Helyenként már elvégezték a felújítási munkálatok első és második fázisát, néhol még el sem kezdődtek. Szeretnénk még nagyobb lendületet adni ezeknek a munkálatoknak az egész tartomány területén – hangsúlyozta Nyilas Mihály.

 Csikós Pajor Gizella, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium igazgatójának elmondása szerint a kollégiumi pályázatukkal jártak sikerrel. A támogatást egy biztonsági ajtó beszerelésére, továbbá a tűzvédelmi rendszer továbbfejlesztésére és a kollégiumi világítás korszerűsítésére fordítják majd.

– A tűzvédelmi rendszer kialakítása igen fontos a konyhai részlegben, hiszen tudjuk annak használata során bármiféle probléma jelentkezhet. A biztonsági kapu egy ilyen intézményben a gyermekek biztonságát szolgálja. A világítás egyrészt a diákok látásának megóvása miatt fontos, másrészt pedig az intézménynek az energiatakarékosság szempontjából jelentős – tette hozzá Csikós Pajor Gizella.

Novák Attila, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium igazgatója kiemelte: az igencsak régóta beszerelt biztonsági rendszer korszerűsítésére és kibővítésére pályáztak. A projektum értéke 550 ezer dinár. Véleménye szerint ez nagyobb biztonságot jelent a gyermekeknek. Az utóbbi években számos beruházás valósult meg, új eszközöket vásároltak, így ebből a szempontból is nagyobb biztonságot jelent ez.

Szabó Kis Csepegi Ella, a bácskossuthfalvi Idős Kovács Gyula Általános Iskola képviselőjeként érkezett a szerződés aláírására. Elmondta: a tartományi támogatást ezúttal az iskola szigetelésére és a tetőtér szerkezetének felújítási munkálataira fordítják.

– Az iskola szigetelési munkálatainak első részét már tavaly elvégeztük, az idén az épület hátsó részének szigetelését fejezzük be. A támogatásnak köszönhetően az iskola szigetelését teljes egészében megoldottuk, ez pedig jelentősen hozzájárul a fűtési rendszer működtetéséhez is – mondta Szabó Kis Csepegi Ella.

Ugyanakkor a tartományi kormány tegnap megtartott ülésén 1,7 millió dinárt irányoztak elő tankönyvek vásárlására azoknak a szerb első osztályosoknak, akik a vukovári község (Vukovár-Szerém és Eszék-Baranya megye) területén tanulnak.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, lau
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto