Ugrás a tartalomra

Nagy jelentőségű beruházások Szabadka helyi közösségeiben

Megújult közösségi terek

Az elmúlt időszakban Szabadka város több helyi közösségében is kisebb-nagyobb beruházásokra került sor, amelyek több területet is érintettek, többek között művelődési otthonok és helyi közösségi épületek újultak meg. Pénteken a helyi önkormányzat képviselői több helyszínre is ellátogattak, hogy megtekintsék a munkálatokat és személyesen is találkozzanak a kivitelezőkkel, illetve a helyiekkel.

A városi vezetés részéről Horvát Tímea alpolgármester, valamint Újhelyi Ákos, a városi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja és Osztrogonác Simon, a városi tanács mezőgazdasággal megbízott tagja vett részt az eseményen.

Az önkormányzat képviselőinek első útja a hajdújárási helyi közösséghez tartozó Noszára vezetett, az új művelődési házat tekintették meg. Az épület falai állnak, a tetőszerkezet a helyén van, jelenleg a nyílászárók beszerelése folyik, ezt követően a külső szigetelés és az elektromos rendszer kialakítása következik.

Horvát Tímea az újságíróknak elmondta, hogy Szabadka város a költségvetéséből megközelítőleg tízmillió dinárt különített el erre a célra, és reményeik szerint a munkálatok őszre befejeződnek, és 2019-ben újabb eszközöket sikerül elkülöníteniük a művelődési ház részére.

Lapunk kérdésére Móra Natália, a helybeli Hinga Művelődési Egyesület elnöke elmondta, hogy intézményük 2000-ben alakult meg, és az azóta eltelt időszakban azt tapasztalták, hogy a legnagyobb érdeklődés a gyermekszínjátszás iránt mutatkozik. Saját színház híján a próbákat különböző helyszíneken tartották, például az iskolában, illetve annak egyik melléképületében, a hajdújárási, a királyhalmi vagy a noszai helyi közösség épületében, nyáron, illetve a nyári táboruk ideje alatt pedig az udvaron is próbálnak.

A kivitelező Javornik vállalat részéről Milenko Tanasić tulajdonos volt jelen a tegnapi látogatáson. Kérdésünkre elmondta, hogy a munkálatokat a hónap elején kezdték meg, a szerződés értelmében hat hónap áll rendelkezésükre, de a dinamikájuk alapján ennél korábban is végére érhetnek a megkezdett munkának.

A városi vezetés képviselői ezután Hajdújárásra látogattak el, a helyi közösség és a művelődési otthon tavaly megújult épületét tekintették meg. Az épület 2017-ben nagy változásokon ment át, és a munkálatok legutóbbi fázisában a fűtési rendszer, illetve a gázvezetékek beszerelése történt meg. A beruházások értéke több mint kétmillió dinár, ezt szintén a helyi önkormányzat teremtette elő. Horvát Tímea elmondta:

– A helyi közösség épülete egy olyan épület, ahol a helyiek találkozni tudnak, és amelyet különböző tartalmakkal tudnak megtölteni. Hajdújárás, Nosza és Ludas is olyan település, amely távol van a várostól, és éppen ezért fontos, hogy a lakosoknak helyben is biztosítva legyenek a kulturális programok, hogy a szabadidejüket hasznosan tudják eltölteni – fogalmazott az alpolgármester.

A fűtési rendszer kivitelezője a Cim Gas Kft. volt. Újságírói kérdésre Gombi Zoltán, a vállalat munkatársa elmondta, hogy a munkálatok tavaly decemberben kezdődtek el.

– A nagyterem fűtéséhez egy nagybefújót építettünk be, valamint egy gázkazánt, ami az emeleti irodák és termek fűtésére szolgál. A nagyterem befúvója a levegő áramoltatására is alkalmas. Kilátásban van az emelet bővítése, ez szintén a most beépített gázkazánra lesz rákapcsolva – mondta Gombi Zoltán.

Sövény Rudolf, a hajdújárási helyi közösség közgyűlésének elnöke elmondta, nagy örömükre szolgál, hogy folytatódik a közintézmények felújítása, és a tartományi és önkormányzati eszközökből a helybeli iskola tetőszerkezetének renoválása után a helyi közösség épülete is megújulhatott.

A város küldötteinek harmadik állomása Ludas volt, ott szintén a helyi közösség épületét látogatták meg, amely esetében szintén a fűtési rendszer újult meg, hatékonyabbá téve a fűtést, így anyagi eszközöket is megspórolhatnak a helyi közösségben. A kiépített rendszer ugyanakkor a termek hűtését is szolgálja majd. A munkálatok összértéke ebben a fázisban 3,7 millió dinár, és a hónap végén fejeződnek be. Ennek keretében egy szilárd tüzelésű kazánt és egy hőpumpát szereltek be.

A ludasi helyi közösség részéről Aladics Tibor, a közgyűlés elnöke nyilatkozott a médiának:

– Óriási öröm számunkra, hogy végére értünk a munkálatoknak. Ezzel sikerült betartani azt a választási ígéretünket, hogy még a mandátumunk ideje alatt befejezzük az épület renoválását. Ennek a hűtési és fűtési rendszer kialakítása volt az utolsó fázisa. Megpróbálunk élhető körülményeket teremteni, kedvébe járni a lakosoknak. Ez az épület mindenkié, fiataloké és időseké egyaránt – mondta Aladics Tibor.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, B.em (Fotó: Gergely Árpád)
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen