You are here

A muzslyai temetőben alkalmi műsort tartottak ma az 1944-ben kivégzett ártatlan magyar áldozatok emlékére, név szerint Budai Józsefre, Kanász Antalra, Kovács Józsefre, Márton Istvánra, Simon Dezsőre és Sörös Imrére emlékeztek.

Az egybegyűltek között voltak hozzátartozók, rokonok, akik hálásak azért, hogy Muzslya helyi közösségének tanácsa 2009-ben felállítatta az emléktáblát, ahol méltó módon leróhatják kegyeletüket, gyertyát gyújthatnak emlékükre, virágot is elhelyezhetnek.

- Nagyon kevesen vannak most közöttünk olyanok, akiknek saját, személyes emlékeik vannak, és többen akik szüleik elbeszéléseiből tudnak arról, hogy mi történt 1944 őszén, a felszabadulás zűrös napjaiban és a rákövetkező időszakban.

Az elszabadult indulatok és bosszúvágy idézték elő azt, hogy a felszabadítók válogatás nélkül, indokoltan vagy indokolatlanul, joggal vagy jogtalanul bosszút álljanak. Mindez bizonyíték, bírósági tárgyalás és ítélet nélkül. Már a puszta tény, hogy valaki magyarnak vallotta magát, elegendő volt ahhoz, hogy áldozata legyen ezeknek a megtorlásoknak - mondta megemlékező beszédében Vidrács Krisztina, a helyi tanács alelnöke.

Ugyancsak alkalmi beszédet mondott Hallai Zoltán történész, aki a muzslyai, ártatlan áldozatokról szólt. Bakai Leontina, a helyi iskola tanulója egy alkalmi szavalattal járult hozzá az emlékezéshez, Tratnjek Stanko atya rövid imát mondott, és megáldotta az emlékhelyet, majd az emlékezők közösen elénekelték a himnuszt, hegedűn közreműködött Táborosi György.

Ezt a megemlékezést megelőzően koszorút helyeztek el az első és a második világháborúban elesett muzslyaiak emlékhelyénél, a templom melletti emlékparkban felállított emléktáblánál, illetve a régi mészárszék mellett levő emlékműnél.

A megemlékezéseket a helyi közösség tanácsa és a VMSZ helyi szervezete közösen szervezte.

Szerző: 
Vajdaság Ma, Kónya-Kovács Otília