Ugrás a tartalomra

A Művelődési Ház felújítását tervezik

Kormányos László maradt a Csóka Művelődési és Oktatási Központ élén – A régi-új igazgatót a terveiről kérdeztük

A csókai községi képviselő-testület a múlt heti ülésén újra Kormányos Lászlót nevezte ki a Csóka Művelődési és Oktatási Központ igazgatójává.
– Szeretném megköszöni a képviselő-testületnek, hogy újból nagyon nagy többséggel bizalmat szavazat a számomra, elismerve ezzel eddigi négyéves ténykedésemet, és erőt adva az újabb munkához, ami újabb kihívást jelent. Mivel a községi költségvetés véges, az elkövetkező évek fejlesztési, beruházási terveinek a megvalósításához sikeres hazai és külföldi pályázatokra van szükség. Folytatni szeretnénk a központ munkájának a bővítését olyan tevékenységekkel, amelyek külön nem terhelik a községi költségvetést. Több korszerűsítési, felújítási munka vár ránk.
A központ öt egységből áll, a művelődési tevékenységek mellett hozzánk tartozik a sport, a felnőttképzés és a teleház üzemeltetése is. Jövőre a hozzánk tartozó sport és művelődési egyesületeknek a rendes tevékenységükhöz szükséges eszközökre már pályázniuk kell. Meg fogjuk pályáztatni az egyesületek tevékenységére és a rendezvények finanszírozására szükséges pénzeket, külön elkülönített keretből. Minden elköltésre váró pénznek előre meg kell tervezni a helyét, e nélkül nem tudunk racionálisan gazdálkodni.
Amikor négy éve átvettem a központ irányítását, több foglalkoztatottja volt, mint ma, tehát hatékonyabban igyekszünk megszervezni a munkát. A fejlesztéseket, mint például a könyvtár felújítását is, szinte kizárólag pályázati forrásokból oldottuk meg. A rendezvények lebonyolításához ugyancsak jelentős külső segítséget sikerült szerezni.
Csókán nyolc–tíz színházi előadás van évente, magyar és szerb nyelven egyaránt. Az idén a község minden falvába szeretnénk kivinni legalább egy, vagy ha lehet, több színházi előadást. Az idén a Tanyaszínház Hódegyházán fog fellépni. A könyvek kölcsönzésével kapcsolatban eddig is rugalmasan viszonyultunk az iskolák igényeihez. Az iskolákon keresztül szeretnénk megoldani a falvakban a könyvkölcsönzést, legyenek diákok vagy felnőttek az olvasók.
A legnagyobb kihívást a Művelődési Ház felújítása jelenti, ez lesz az elkövetkező időszak legnagyobb beruházása. Az épület a helyi közösséggé, főleg mi használjuk, de az iskolák és mások is igénybe vehetik. A színpadtól kezdve a fűtési rendszeren keresztül a hangosításig sok a tennivaló. A gázkazán elavult, harmincéves elmúlt, nagy a hőveszteség, nagyok a fűtési költségek. Nem tudjuk szétválasztani az előcsarnok fűtését az egész épületétől, pedig erre szükség lenne a kisebb rendezvények alkalmával – mondta többek között Kormányos László.

Szerző (Forrás)
ger., Magyar Szó
Többi hír